Ga naar de inhoud

“De getuigenissen in mijn film horen bij een helingsproces” – Rotterdamse historie op IFFR — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Twee Rotterdamse makers gebruiken historische gebeurtenissen in hun films om de stad in een nieuw perspectief te tonen; Cihad Caner de rellen in de Afrikaanderwijk en Carel van Hees de coronalockdowns. Op de RTM-dag van het IFFR gaan ze in première.

Video still uit een film
Still: (Re)membering the riots in Afrikaanderwijk in 1972 or guest, host, ghos-ti

Deze week start het International Film Festival Rotterdam (IFFR), met op vrijdag 26 januari de ondertussen traditionele RTM- dag. Tijdens dit programma in LantarenVenster staan verhalen en makers uit Rotterdam centraal, met naast films ook gesprekken, kunst en performances.

Vers Beton sprak twee makers wier films die dag in première gaan: Cihad Caner en Carel van Hees. Beide filmmakers gebruiken historische gebeurtenissen in de stad om een nieuw perspectief op het heden te laten zien. En hoewel ze dat allebei op een heel eigen manier doen, hebben beide films een essayistisch karakter met een sterke signatuur van hun maker. 

Kunstenaar Cihad Caner

Cihad Caner is een Turks-Nederlandse kunstenaar die woont en werkt in de Afrikaanderwijk. Hij maakte de film (Re)membering the riots in Afrikaanderwijk in 1972 or guest, host, ghos-ti. In de film zie je archiefbeelden van de rellen in 1972, zij aan zij met recente beelden van de wijk. Verhalen en getuigenissen worden opnieuw verteld door de huidige generatie. 

De film heeft een lange titel, waar staat die voor?
“Titels zijn heel belangrijk in mijn werk. Ik gebruik ze om het publiek een aanwijzing te geven, dus ze zijn altijd heel weloverwogen gekozen. Het eerste deel van de titel: ‘(Re)membering the riots in Afrikaanderwijk in 1972’, omschrijft het onderwerp van de film. Met het tweede deel: ‘or guest, host, ghos-ti’, plaats ik de film in de bredere context van mijn werk, dat altijd veel over taal en etymologie gaat. Toen ik onderzoek deed naar de herkomst van die woorden ‘guest’ en ‘host’, kwam ik erachter dat ze van hetzelfde woord afstammen, namelijk ghos-ti. De rellen waar de film over gaat, waren tussen de ‘gasten’ en de ‘gastheer’. De gastheer was niet zo gastvrij meer in dit geval.”

Je hebt een atelier vlakbij het Afrikaanderplein en je woont ook in deze buurt, is dat hoe je bij dit onderwerp gekomen bent?
“Nee, ik kwam erbij toen ik in 2016 een recensie schreef van een tentoonstelling in TENT, met werk van de Turks-Nederlandse kunstenaar Esma Yiğitoğlu. Haar werk heeft eigenlijk niks te maken met dit onderwerp, maar in het persbericht van de tentoonstelling stond dat zij in de jaren ’60 en ’70 actief was geweest in de vrouwenbeweging. Dat maakte me nieuwsgierig en terwijl ik daar onderzoek naar deed, stuitte ik op beelden van de rellen in 1972. Die vond ik best schokkend, daarom ging ik rondvragen wat mensen ervan wisten. Toen kwam ik erachter dat het een grotendeels vergeten gebeurtenis is in de geschiedenis van de stad.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures