Ga naar de inhoud

De macht van een lege maag: IFFR-interview met Diana Al-Halabi — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Voor kunstenaar en filmmaker Diana Al-Halabi geen vogeltjes of zonsopkomsten in haar werk: kunst moet relevant zijn, vragen oproepen. “In die zin zijn kunst en activisme voor mij gelijk.” Vers Beton interviewde haar over honger, macht en Rotterdam.

Foto: Willem de Kam

Vorig jaar won De Rotterdams-Libanese beeldend kunstenaar en filmmaker Diana Al-Halabi de RTM Pitch van IFFR en ontving €20.000. Het resultaat is de film The Battle of Empty Stomachs, die op vrijdag 26 januari in première gaat. Het is de tweede keer dat haar werk op het festival te zien is, nadat vorig jaar This Disaster Cannot be Contained vertoond werd. Ze bouwt aan een zeer geëngageerd oeuvre, dat naast films, uit schilderijen en werk in andere vormen bestaat. Vers Beton sprak Al-Halabi over de film en haar activisme.

Wat betekende het winnen van de RTM Pitch voor je?
“Ik werk op een kruispunt van kunst en film en dat zal zo blijven, maar ik voel me steeds meer aangetrokken tot het maken van films. Het winnen van de pitch betekende een bevestiging, dat mijn potentieel daarin gezien werd door een groot festival als IFFR. Het zorgde er ook praktisch voor dat ik verder kon met het maken van de film, dus dat was heel belangrijk.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam