Ga naar de inhoud

Dit zijn de top 10 grootste beleggers in de Rotterdamse huurmarkt

Het afgelopen decennium steeg het aantal commerciële huurwoningen in Rotterdam met 30%. Goed nieuws in tijden van woningnood, zou je denken. Maar het zijn vooral grote vastgoedbeleggers die hier profijt van hebben. Vers Beton maakte een top 10 van deze spekkopers.

Foto: Frank Hanswijk

De wooncrisis is het gevolg van slechte beleidskeuzes: meer markt en minder sociale huur, concludeerde speciale VN-rapporteur Balakrishnan Rajagopal afgelopen december. “De markt zorgt voor zijn eigen belang en maakt zich niet druk over het recht op adequate huisvesting.” Inderdaad, die 30% groei aan commerciële woonruimte zorgt namelijk óók voor onevenredig gestegen huren. Waar de huurprijs van sociale huurwoningen aan strenge regels is gebonden, bepalen verhuurders in de vrije sector die zelf. Ruim de helft van de commerciële huurwoningen wordt te duur verhuurd, blijkt uit onderzoek van Realstats in opdracht van de gemeente Rotterdam.

De gemeente vroeg vijf commerciële verhuurders, verenigd in het Platform Particuliere Verhuurders Rotterdam (PPVR), of zij beseffen dat ze te hoge prijzen vragen. Hoewel ze de uitkomsten herkennen, verklaren ze doorgaans minder hoge huren te rekenen dan die uit het onderzoek. Hun huurwoningen zijn niet onderzocht omdat zij huurders onderhands – bijvoorbeeld via een eigen website – aan een woning helpen. Inmiddels hebben de vijf verhuurders hun data overgedragen aan de gemeente. Wethouder Zeegers voor Klimaat, Bouwen en Wonen (D66) verwacht de uitkomsten daarvan in maart.

Vrije sector

De gemeenteraad wil stap voor stap beter zicht krijgen op de huurprijzen van commerciële verhuurders, waar veel Rotterdammers op zijn aangewezen. Maar ook met de nieuwe data is dat zicht nog verre van compleet. De huurwoningen die de afgelopen tien jaar werden gerealiseerd in woongebouwen met minimaal vijftig woningen, zijn namelijk óók nog niet onderzocht. En dat terwijl meer dan de helft van de groei van commerciële huurwoningen (8.102 van 15.605 nieuwe woningen) in dit soort gebouwen tot stand kwam. Vaak gaat het om gemeubileerde studio’s, omkleed met gemeenschappelijke ruimtes waar huurders verplicht servicekosten voor betalen. Deze verhotelisering van de huursector levert veel nieuwe woningen op, maar stuwt ook de prijzen flink op.

Net als de vijf verhuurders van het PPVR, verhuren beleggers van deze grote woongebouwen hun woningen doorgaans via eigen websites. Die woningen komen niet op platforms als Pararius of Kamernet die veel huurders gebruiken om woningen te bekijken en vergelijken. Beleggers hebben deze platforms simpelweg niet nodig; de vraag naar huurwoningen is zo groot dat ze ze toch wel kwijtraken.

Wie zijn deze vastgoedbeleggers? Welke woningen bouwen ze en welke huurprijzen vragen ze? Houden die beleggers de woningen in bezit of verkopen ze ze door om de gestegen waarde te verzilveren?

Bekijk hieronder de top 10 van beleggers die de meeste huurwoningen in Rotterdam realiseerden in de afgelopen tien jaar: 5.240 bij elkaar.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Deze Keulse wijk was vroeger een luchthaven – wat kan Rotterdam daarvan leren?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Rotterdam is niet de enige stad waar een felle discussie woedt over het bestaansrecht van de luchthaven. In Keulen bouwden ze hun vliegveld om. Daar wordt nu gewerkt, gewoond, gegeten en gedronken. Dat is niet alleen de verdienste van de stad zelf. Wat hebben de bank, Ikea en Schumacher’s Formule 1-wagens hiermee te maken? En wat kan Rotterdam ervan leren?

  • “Er zat een slapende cultheld in hem” – architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout over Carel Weeber

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Historicus Wouter Vanstiphout schreef een biografie over architect Carel Weeber, die 2 februari overleed. Hij ontdekte talloze kwaliteiten in zijn woongebouwen, zoals de Peperklip en Pompenburg. Het zijn “gebouwen die men nu niet meer maakt”, en die we daarom moeten koesteren.

  • Met de renovatie van de Ungerpleinflat schieten de meeste Rotterdammers niks op

    • Architectuurkritiek

    Rond de jaarwisseling kwamen er weer 49 woningen bij in Rotterdam: hoera! Elk nieuw woongebouw haalt immers beetje bij beetje de druk van de woningmarkt. Als het aanbod tenminste ook aansluit op de vraag. Hoe zit dat bij deze 49 woningen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van Deficit: How Feminist Economics Can Change Our World verwelkomen wij de prominente Deense schrijfster Emma Holten bij De Dépendance.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam