Ga naar de inhoud

Dit zijn de top 10 grootste beleggers in de Rotterdamse huurmarkt

Het afgelopen decennium steeg het aantal commerciële huurwoningen in Rotterdam met 30%. Goed nieuws in tijden van woningnood, zou je denken. Maar het zijn vooral grote vastgoedbeleggers die hier profijt van hebben. Vers Beton maakte een top 10 van deze spekkopers.

Foto: Frank Hanswijk

De wooncrisis is het gevolg van slechte beleidskeuzes: meer markt en minder sociale huur, concludeerde speciale VN-rapporteur Balakrishnan Rajagopal afgelopen december. “De markt zorgt voor zijn eigen belang en maakt zich niet druk over het recht op adequate huisvesting.” Inderdaad, die 30% groei aan commerciële woonruimte zorgt namelijk óók voor onevenredig gestegen huren. Waar de huurprijs van sociale huurwoningen aan strenge regels is gebonden, bepalen verhuurders in de vrije sector die zelf. Ruim de helft van de commerciële huurwoningen wordt te duur verhuurd, blijkt uit onderzoek van Realstats in opdracht van de gemeente Rotterdam.

De gemeente vroeg vijf commerciële verhuurders, verenigd in het Platform Particuliere Verhuurders Rotterdam (PPVR), of zij beseffen dat ze te hoge prijzen vragen. Hoewel ze de uitkomsten herkennen, verklaren ze doorgaans minder hoge huren te rekenen dan die uit het onderzoek. Hun huurwoningen zijn niet onderzocht omdat zij huurders onderhands – bijvoorbeeld via een eigen website – aan een woning helpen. Inmiddels hebben de vijf verhuurders hun data overgedragen aan de gemeente. Wethouder Zeegers voor Klimaat, Bouwen en Wonen (D66) verwacht de uitkomsten daarvan in maart.

Vrije sector

De gemeenteraad wil stap voor stap beter zicht krijgen op de huurprijzen van commerciële verhuurders, waar veel Rotterdammers op zijn aangewezen. Maar ook met de nieuwe data is dat zicht nog verre van compleet. De huurwoningen die de afgelopen tien jaar werden gerealiseerd in woongebouwen met minimaal vijftig woningen, zijn namelijk óók nog niet onderzocht. En dat terwijl meer dan de helft van de groei van commerciële huurwoningen (8.102 van 15.605 nieuwe woningen) in dit soort gebouwen tot stand kwam. Vaak gaat het om gemeubileerde studio’s, omkleed met gemeenschappelijke ruimtes waar huurders verplicht servicekosten voor betalen. Deze verhotelisering van de huursector levert veel nieuwe woningen op, maar stuwt ook de prijzen flink op.

Net als de vijf verhuurders van het PPVR, verhuren beleggers van deze grote woongebouwen hun woningen doorgaans via eigen websites. Die woningen komen niet op platforms als Pararius of Kamernet die veel huurders gebruiken om woningen te bekijken en vergelijken. Beleggers hebben deze platforms simpelweg niet nodig; de vraag naar huurwoningen is zo groot dat ze ze toch wel kwijtraken.

Wie zijn deze vastgoedbeleggers? Welke woningen bouwen ze en welke huurprijzen vragen ze? Houden die beleggers de woningen in bezit of verkopen ze ze door om de gestegen waarde te verzilveren?

Bekijk hieronder de top 10 van beleggers die de meeste huurwoningen in Rotterdam realiseerden in de afgelopen tien jaar: 5.240 bij elkaar.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het Weense woonmodel: “Wonen als de rijken, voor iedereen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  “De Nederlandse ziekte.” Zo noemen ze in Wenen problematisch woonbeleid. Vergeleken met de blakende sociale huursector in de Oostenrijkse hoofdstad, is ons woonbeleid op sterven na dood. In Wenen wil iedereen een sociale huurwoning. “We willen hier nooit meer weg.”

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures