Het afgelopen decennium steeg het aantal commerciële huurwoningen in Rotterdam met 30%. Goed nieuws in tijden van woningnood, zou je denken. Maar het zijn vooral grote vastgoedbeleggers die hier profijt van hebben. Vers Beton maakte een top 10 van deze spekkopers.

De wooncrisis is het gevolg van slechte beleidskeuzes: meer markt en minder sociale huur, concludeerde speciale VN-rapporteur Balakrishnan Rajagopal afgelopen december. “De markt zorgt voor zijn eigen belang en maakt zich niet druk over het recht op adequate huisvesting.” Inderdaad, die 30% groei aan commerciële woonruimte zorgt namelijk óók voor onevenredig gestegen huren. Waar de huurprijs van sociale huurwoningen aan strenge regels is gebonden, bepalen verhuurders in de vrije sector die zelf. Ruim de helft van de commerciële huurwoningen wordt te duur verhuurd, blijkt uit onderzoek van Realstats in opdracht van de gemeente Rotterdam.
De gemeente vroeg vijf commerciële verhuurders, verenigd in het Platform Particuliere Verhuurders Rotterdam (PPVR), of zij beseffen dat ze te hoge prijzen vragen. Hoewel ze de uitkomsten herkennen, verklaren ze doorgaans minder hoge huren te rekenen dan die uit het onderzoek. Hun huurwoningen zijn niet onderzocht omdat zij huurders onderhands – bijvoorbeeld via een eigen website – aan een woning helpen. Inmiddels hebben de vijf verhuurders hun data overgedragen aan de gemeente. Wethouder Zeegers voor Klimaat, Bouwen en Wonen (D66) verwacht de uitkomsten daarvan in maart.
Vrije sector
De gemeenteraad wil stap voor stap beter zicht krijgen op de huurprijzen van commerciële verhuurders, waar veel Rotterdammers op zijn aangewezen. Maar ook met de nieuwe data is dat zicht nog verre van compleet. De huurwoningen die de afgelopen tien jaar werden gerealiseerd in woongebouwen met minimaal vijftig woningen, zijn namelijk óók nog niet onderzocht. En dat terwijl meer dan de helft van de groei van commerciële huurwoningen (8.102 van 15.605 nieuwe woningen) in dit soort gebouwen tot stand kwam. Vaak gaat het om gemeubileerde studio’s, omkleed met gemeenschappelijke ruimtes waar huurders verplicht servicekosten voor betalen. Deze verhotelisering van de huursector levert veel nieuwe woningen op, maar stuwt ook de prijzen flink op.
Net als de vijf verhuurders van het PPVR, verhuren beleggers van deze grote woongebouwen hun woningen doorgaans via eigen websites. Die woningen komen niet op platforms als Pararius of Kamernet die veel huurders gebruiken om woningen te bekijken en vergelijken. Beleggers hebben deze platforms simpelweg niet nodig; de vraag naar huurwoningen is zo groot dat ze ze toch wel kwijtraken.
Wie zijn deze vastgoedbeleggers? Welke woningen bouwen ze en welke huurprijzen vragen ze? Houden die beleggers de woningen in bezit of verkopen ze ze door om de gestegen waarde te verzilveren?
Bekijk hieronder de top 10 van beleggers die de meeste huurwoningen in Rotterdam realiseerden in de afgelopen tien jaar: 5.240 bij elkaar.
Nog geen reactie — begin de discussie!