Ga naar de inhoud

Kunst en cultuur wachten barre tijden, maar bedrijven kunnen de pijn verzachten

Talk of the town

Siebe Thisssen is weinig hoopvol over de rol van kunst en cultuur nu er een nieuwe politieke wind uit Den Haag waait. Waar de politiek het laat afweten zouden bedrijven en instellingen hun verantwoordelijkheid moeten pakken. Het World Trade Center geeft alvast het goede voorbeeld.

beeld: Joep Brouwer

Vorige week bezocht ik de WTC Art Gallery, waar kunstenaar-curator Astrid de Pauw een tentoonstelling heeft ingericht met werk van de Rotterdamse kunstenaars Anuli Croon, Tonio de Roover en Ralph van Meijgaard. Ik kan iedereen aanraden deze expositieruimte op de benedenverdieping eens te bezoeken. Maar tijdens de bezichtiging bekroop me de ietwat cynische gedachte dat kunstexposities in niet-gesubsidieerde locaties als het World Trade Center (WTC) wel eens gebruikelijk kunnen worden in de nabije toekomst. Want de politieke partijen die onder regie van Ronald Plasterk op een nieuwe regering aansturen, hebben verdomd weinig op met beeldende kunst. ‘Subsidies voor kunst en cultuur worden gestopt, evenals de financiering van de publieke omroep’, staat er in het programma van de Partij voor de Vrijheid (PVV). Dit artikel heeft Geert Wilders nog niet in zijn overvolle ijskast geplaatst. De kandidatenlijst van Pieter Omtzigt en Nieuw Sociaal Contract (NSC) omvat geen cultuurmensen van enig kaliber. De partij bepleit ‘een herverdeling van middelen voor kunst en cultuur, waarbij extra inzet nodig is in het landelijk gebied’. Ook de BoerBurgerBeweging (BBB) wil een stimuleringsfonds voor regionale cultuur, waardoor geld en taken worden afgenomen van de bestaande fondsen en regelingen. Te veel geld gaat immers naar de Randstad en er moet meer aandacht komen voor volkscultuur. Bovendien wil Caroline van der Plas wil een eind maken aan het subsidiëren van culturele activiteiten die diversiteit en inclusie bevorderen.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures