Ga naar de inhoud

Socioloog Madeline Arkins over waarom ons woonbeleid racistisch is — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In maart wordt de nieuwe Woonvisie verwacht. Als het aan socioloog Madeline Arkins ligt, is die een stuk inclusiever en vormt het woonbeleid zich een heel ander beeld van ‘de Rotterdammer’. Een interview over institutioneel racisme en hoe mensen van kleur benadeeld worden door woonbeleid: “In sommige buurten is het beleid erop gericht dat er vooral witte mensen blijven wonen.”

Foto: Florine van Rees

“Toepasselijk dat we elkaar hier zien, hier schreef ik een groot deel van mijn onderzoek.” Madeline Arkins wijst vanuit de hal in de Centrale Bibliotheek naar boven. Buiten stormt het. Niets wat Arkins, die zelf uit Ierland komt, niet gewend is. Terwijl de natte sneeuw voor de ramen suist, vertelt de socioloog en ‘woonbeleid-enthousiasteling’ over haar onderzoek naar racisme in het Rotterdams woonbeleid, dat ze deed aan de Erasmus Universiteit en waar ze samen met assistent professor Sociologie Bonnie French een artikel over publiceerde. Inmiddels werkt Arkins als onderzoeker en projectmedewerker bij het University Industry Innovation Network (UIIN).

Waar gaat je onderzoek over?
“Hoe racisme een rol speelt in het Rotterdamse woonbeleid tussen 2006 en 2022. Het beleid houdt ‘witheid’ in stand. Daarmee bedoel ik dat in sommige buurten het beleid erop is gericht dat er vooral witte mensen blijven wonen. Abstracter gezegd: impliciet blijkt uit het beleid dat ‘de witte Rotterdammer’ als standaard wordt gezien en dat iedereen die daarvan afwijkt gezien wordt als een potentieel problematische ‘ander’. Het is wij-zij-denken.”

Hoe kwam je op het idee om dit te onderzoeken?
“Ik verhuisde naar Rotterdam toen de Tweebosbuurt gesloopt werd, in januari 2022, zonder dat mensen de garantie kregen dat ze konden terugkeren. Ik zag ook expliciet discriminerende advertenties voor woningen, die zeiden ‘no internationals’. Ik verbaasde me dat jonge mensen dit soort dingen in informele advertenties zetten. Het is nonchalant xenofoob.”

Het is opzienbarend hoe verschillend de demografische samenstelling aan beide kanten van de Maas is

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures