Ga naar de inhoud

Wie wordt onze nieuwe burgemeester? Vers Beton bespreekt 10 kanshebbers – ook de onwaarschijnlijke

Nu Aboutaleb zijn vertrek als burgemeester van Rotterdam heeft aangekondigd, vallen er verschillende namen. Aan wie draagt hij zijn ambtsketen over? Vers Beton bespreekt de gedoodverfde kanshebbers en de minder voor de hand liggende kandidaten.

illustratie van de ambtsketen van de burgemeester
illustratie: Laura Hopmans

Vincent Karremans

Karremans is de golden boy van de VVD, die nog even de periode Yesilgöz moet afwachten voordat hij een gooi naar de troon kan doen. Burgemeester van Rotterdam is een prima opstapje voor het Torentje. Hij is misschien nog aan de jonge kant en heeft slechts drie jaar bestuurservaring als wethouder, maar zijn oud-collega Van Gils was vól lof over hem. Tegenover Vers Beton hield hij bij hoog en laag vol dat de campagnevideo waarin hij bloot op een paard zit géén verwijzing naar Poetin was. In Hillegersberg staan ze alvast te juichen. En wat vindt hij van regeren met de PVV? “Who cares!”

Marianne van den Anker

Ombudsman voor Rotterdam en omstreken Marianne van den Anker zet zich momenteel naar eigen zeggen in tegen de “lokettenjungle, bureaucratische hindernissen en systeemgeweld”. Ze was raadslid voor Leefbaar Rotterdam en van 2004 tot 2006 Wethouder Veiligheid, Gezondheid en Emancipatie. Ze raakte in die tijd in opspraak wegens het pleiten voor gedwongen anticonceptie en abortus. Verder was ze in die twee jaar verantwoordelijk voor het sluiten van de tippelzone aan de Keileweg. Ze staat bekend als ongeleid projectiel. Zou de ouderwetse stiletto-feminist het verlangen van Leefbaar Rotterdam kunnen inwilligen om ‘een burgemeester van hun kleur’ te installeren én de wens van een andere groep om voor een vrouw te gaan? Als criminoloog past haar profiel bij de wens om de misdaad in de stad aan te pakken. Ze is één van de weinige – eigenlijk de enige – Leefbaar-politici die op waardering aan de andere kant van het politieke spectrum kan rekenen. En, niet onbelangrijk: ze steekt haar vinger nu al op, laat ze weten aan het AD: “Als ik een beetje in de profielschets pas, solliciteer ik.”

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam