Ga naar de inhoud

Woonvisie ingehaald door de actualiteit

De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

Illustratie: Joep Brouwer

De nieuwe Woonvisie betekent een nieuw woonbeleid voor Rotterdam. De vorige dateert uit 2016 en de conceptversie van de nieuwe – die de gemeenteraad op 14 maart definitief vaststelt – is nu al achterhaald, stelt Mustapha Eaisaouiyen, een van de initiatiefnemers van Recht op de stad (zie kader). Eaisaouiyen is niet de enige die kritiek heeft bleek half januari, toen er maar liefst 34 Rotterdammers kwamen inspreken over de concept-Woonvisie. Volgens Eaisaouiyen maken niet alleen hun bijdragen, maar ook een aantal actuele gebeurtenissen duidelijk dat de Woonvisie zoals die er nu ligt, nog steeds rammelt. Een opinie.

Recht op huisvesting

Hoewel het ‘recht op behoorlijke huisvesting’ een uitgangspunt is in het Woonakkoord – de basis van de Rotterdamse Woonvisie – is de uitwerking daarvan nauwelijks tot niet terug te zien in de Woonvisie. Een huis is meer dan vier muren en een dak: het gaat ook om betaalbaarheid, woonzekerheid, toegankelijkheid, kwaliteit, faciliteiten, locatie, zeggenschap, rechtsbescherming en gelijke toegang.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam