Ga naar de inhoud

Art Rotterdam ruilt vanaf 2025 de Van Nelle in voor Ahoy

Lindy Kuit bezocht Art Rotterdam, dat dit jaar voor het laatst in de Van Nelle Fabriek wordt gehouden. Volgend jaar verhuist de kunstbeurs naar Ahoy.

Beeld: Joep Brouwer

Het eerste weekend van februari staat voor de deur en dat betekent als vanouds tijd voor Art Rotterdam, de belangrijkste beurs voor hedendaagse kunst in Nederland. Afgelopen woensdag opende de beurs voor pers en vips; het ‘gewone’ publiek kan van donderdag tot en met aanstaande zondag kunst kijken (en kopen) in de iconische Van Nelle Fabriek.

Van Van Nelle naar Ahoy

Art Rotterdam 2024 is een bijzondere editie, want dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat het drukbezochte kunstfestijn het levenslicht zag. In 1999 organiseerde kunstondernemer Fons Hof Art Rotterdam – als een soort Rotterdamse en hedendaagse tegenhanger van de KunstRAI in Amsterdam – voor de eerste keer in de Cruise Terminal. De beurs bleek een succes, ontwikkelde gestaag en vond in 2014 een nieuwe thuisbasis in de Van Nelle Fabriek. Maar ook die plek zou niet voor eeuwig zijn; vanaf volgend jaar wijkt Art Rotterdam namelijk uit naar Ahoy.

Beursonderdeel Prospects kan geen ruimte meer huren in de Van Nelle en Art Rotterdam wil deze tentoonstelling houden

De breuk met de Van Nelle is niet geheel vrijwillig. De organisatie van de fabriek heeft aangegeven dat vanaf 2025 het beursonderdeel Prospects het distributiecentrum (de grote, hoge hal achter het gebouw) niet meer kan huren. Prospects – voorheen Prospects & Concepts – is al jaren vaste prik op de beurs. Het wordt georganiseerd door het Mondriaan Fonds en is bedoeld om startende kunstenaars een podium te geven. Dit jaar toont Prospects het werk van niet minder dan 86 verschillende kunstenaars, ruim tien meer dan vorig jaar.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam