Ga naar de inhoud

De wet faalt bij arbeidsuitbuiting — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Achtergehouden loon, onbewoonbare huisvesting, te lange werkdagen en een contract in een onleesbare taal. Arbeidsuitbuiting kent vele facetten, maar bewijzen dat je er slachtoffer van bent is door falende wetgeving zo goed als onmogelijk.

Arbeidsuitbuiting in Rotterdam
Beeld: Evi Penders

De Samsung Galaxy A10 van Constantin Dima beweegt op en neer terwijl hij de traptreden opstapt. De Roemeense klusser houdt halt en richt de camera van zijn telefoon op de witte vlekken onder zijn voeten, daarna op het geel uitgeslagen trapgat boven zijn hoofd. De onappetijtelijke beelden stellen weinig voor in vergelijking met de bende die hij aantrof toen hij de woning aan de Franselaan betrok, vertelt hij zijn publiek onder het filmen. “Tijdens het ontmantelen van de zooi kwamen de kakkerlakken en mieren uit alle richtingen.”

Aangekomen op de bovenverdieping van zijn Rotterdamse verblijfplaats toont Dima een toilet vol moeilijk thuis te brengen rode puntjes en een badkamer waar de zwarte tegels wit uitslaan. Ook hier heeft de klusser vele uren besteedt aan het enigszins schoon krijgen van de boel, gromt de hoorbaar ademende Roemeen. Na een werkdag wast hij zich zo snel mogelijk in deze ‘besmettingshaard’, zoals hij het sanitair beschrijft. Bij langer verblijf in de ruimte vreest hij flauw te vallen. “Ik kan jullie niet beschrijven hoe erg het hier stinkt.”

In de woningen die hij renoveert slaapt Dima bij gebrek aan een bed op bouwmaterialen, met op de plek van de toiletpot een vuistgroot gat

De Roemeense klusjesman is met zijn telefoon in de weer om bewijsmateriaal te verzamelen. Meer dan een jaar werkt hij voor landgenoot en vastgoedbelegger Lucian N., en hij is er helemaal klaar mee. Maand na maand krijgt de Roemeen met zijn vriendelijke ronde hoofd en ondergetatoeëerde armen naar zijn gevoel te weinig loon uitbetaald. Volgens eigen berekening mist hij in totaal tienduizend euro. Bovendien overnacht hij soms in de woningen die hij renoveert, vertelt hij. Het komt voor dat sanitair ontbreekt, of dat hij de nacht doorbrengt op bouwmaterialen, bij gebrek aan een matras.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam