Ga naar de inhoud

“Je voelde de luchtdruk, je hoorde de ramen trillen in de sponningen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Reportage

Vlak voor de explosie aan de Schammenkamp ontving de politie meldingen van een acetongeur. Ze ging kijken, de brandweer kwam meten, maar ze troffen niets aan. Een week later voltrok zich een ramp: drie doden en een wijk die op haar grondvesten schudde.

Plek waar de explosie in de Schammenkamp plaatsvond
Foto: Salih Kiliç

“Ik weet niet wat het met Rotterdam is de laatste tijd, maar het is altijd weer raak.” Op de hoek van haar straat aan de Slinge staat een dame, zichtbaar aangedaan. Vier dagen eerder ontplofte hier een garagebox onder een appartementengebouw. Er kwamen drie mensen om het leven.

De vrouw kijkt naar de ravage in haar straat. Ze woont precies tegenover het zwaar gehavende pand, vernietigd door de explosie en de sloopkraan die er bezig is. De forensische dienst doorzoekt het puin. Eerder op de dag vond de dienst het lichaam van Mustafa, het derde slachtoffer.

Word lid van Vers Beton

Twee dagen daarvoor, op 31 januari ‘s avonds, toen er nog twee mensen werden vermist, verzamelden nabestaanden en omwonenden zich bij de hekken die voor het pand waren geplaatst. Er ontstond onrust. “Wij zijn moslims, wij moeten onze doden begraven”, zei een familielid van de vermisten. Voor moslims is het belangrijk dat een overledene binnen 24 uur wordt begraven. De ME greep uiteindelijk in. Meerdere mensen werden aangehouden terwijl ze langs de hekken van het afgesloten terrein probeerden te komen.

Ik kan het niet meer aanzien. Ik moet hier even weg

“Ik kijk er vanuit mijn woning precies op uit, en ik kan het niet meer aanzien”, zegt de eerdergenoemde dame over de rampplek. “Ik moet hier even weg.” Ze wacht tot een vriendin haar komt halen, zodat ze even uit haar straat is, “voor wat ontspanning en afleiding.” Kort voor de explosie parkeerde ze haar Toyota Starlet een paar meter van de garage, waarna ze naar de supermarkt verderop de Slinge liep. Daar hoorde ze de “knal”, die de achterruit van haar geparkeerde auto brak.

Zelfs in de seniorenflat van Ruud Willemse (66), ruim een kilometer verder op de Oldegaarde, waren de trillingen van de explosie onmiskenbaar. “Je voelde de luchtdruk,” vertelt de voormalig jongerenwerker in de wijk, “je hoorde de ramen trillen in de sponningen.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek, 4de verdieping, filmzaal
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures