Ga naar de inhoud

Waterdiplomatie: kennis is macht (en geld) — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Ondanks het grote overstromingsrisico door de geografische ligging, geldt Rotterdam als een van ’s werelds veiligste deltasteden. De Maasstad wordt gretig gebruikt voor een stevig staaltje waterdiplomatie. Het bedrijfsleven vaart er wel bij.

Rotterdam ontkomt niet aan waterbeheer: 85% van de stad ligt tot 7 meter onder zeeniveau. De meeste Rotterdamse wijken onder zeeniveau worden beschermd door dijken. Vanwege het economisch belang en het niet kunnen evacueren van het grote bevolkingsaantal, werd Zuid-Holland in de jaren vijftig benoemd tot ‘belangrijk dijkgebied’. Sindsdien zijn de veiligheidsnormen voor dijken in onze provincie hoger dan in de meeste andere regio’s.

Illustratie van een tentoonstelling over water
Beeld: Joep Brouwer

In Rotterdam liggen echter ook een aantal wijken buiten de dijken, inclusief ontwikkelende, zakelijke gebieden zoals de Kop van Zuid en het Lloydkwartier. De stad heeft kennelijk vertrouwen in waterkeringssystemen. Denk aan de Maeslantkering, die ons beschermt tegen stijgend water. Deze grote beweegbare barrière ‘sluit’ de Maas ‘af’ van de zee zodat het water de stad niet kan bereiken. Een systeem van kanalen en pompen houdt het waterniveau stabiel binnen de stad. In december ging de Maeslantkering voor het eerst echt dicht door storm Pia.

Lees Vers Beton één maand gratis:

Niet alleen de Maeslantkering houdt onze voeten droog, ook de stad zelf. De waterpleinen Benthem- en Bellamyplein, parkeergarages die water opslaan en de massieve daktuin DakAkkers, absorberen regenwater zodat riolen niet overspoelen. Met het programma Rotterdams WeerWoord werkt de gemeente aan klimaatadaptatie, samen met bewoners, ondernemers, waterschappen en burgerorganisaties. Ze houden zich bezig met zes uitdagingen: neerslag, droogte, hitte, overstroming, bodemdaling en grondwater. Om met het water om te gaan en waardevolle stadsruimte terug te winnen, creëert Rotterdam innovatieve architectonische oplossingen. Drijvende gebouwen – villa’s, kantoren en zelfs een boerderij – duiken overal op.

Waterpolitiek

Door decennialange overstromingspreventie, miljoenen euro’s voor technologische oplossingen en het benutten van de stedelijke ruimte, hoeft Rotterdam zich tot minstens 2070 geen zorgen te maken over overstromingen. Met waterbeheer, klimaatadaptatie en bouwkundige innovatie tegen overstromingen speelt de stad een belangrijke rol in de ‘waterdiplomatie’, waarmee Nederland zich internationaal op de kaart wil zetten als dé waterdeskundige. Nederland hoopt zo een rol te gaan spelen bij conflicten over watervoorraden.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures