Ondanks het grote overstromingsrisico door de geografische ligging, geldt Rotterdam als een van ’s werelds veiligste deltasteden. De Maasstad wordt gretig gebruikt voor een stevig staaltje waterdiplomatie. Het bedrijfsleven vaart er wel bij.
Rotterdam ontkomt niet aan waterbeheer: 85% van de stad ligt tot 7 meter onder zeeniveau. De meeste Rotterdamse wijken onder zeeniveau worden beschermd door dijken. Vanwege het economisch belang en het niet kunnen evacueren van het grote bevolkingsaantal, werd Zuid-Holland in de jaren vijftig benoemd tot ‘belangrijk dijkgebied’. Sindsdien zijn de veiligheidsnormen voor dijken in onze provincie hoger dan in de meeste andere regio’s.
In Rotterdam liggen echter ook een aantal wijken buiten de dijken, inclusief ontwikkelende, zakelijke gebieden zoals de Kop van Zuid en het Lloydkwartier. De stad heeft kennelijk vertrouwen in waterkeringssystemen. Denk aan de Maeslantkering, die ons beschermt tegen stijgend water. Deze grote beweegbare barrière ‘sluit’ de Maas ‘af’ van de zee zodat het water de stad niet kan bereiken. Een systeem van kanalen en pompen houdt het waterniveau stabiel binnen de stad. In december ging de Maeslantkering voor het eerst echt dicht door storm Pia.
Lees Vers Beton één maand gratis:
Niet alleen de Maeslantkering houdt onze voeten droog, ook de stad zelf. De waterpleinen Benthem- en Bellamyplein, parkeergarages die water opslaan en de massieve daktuin DakAkkers, absorberen regenwater zodat riolen niet overspoelen. Met het programma Rotterdams WeerWoord werkt de gemeente aan klimaatadaptatie, samen met bewoners, ondernemers, waterschappen en burgerorganisaties. Ze houden zich bezig met zes uitdagingen: neerslag, droogte, hitte, overstroming, bodemdaling en grondwater. Om met het water om te gaan en waardevolle stadsruimte terug te winnen, creëert Rotterdam innovatieve architectonische oplossingen. Drijvende gebouwen – villa’s, kantoren en zelfs een boerderij – duiken overal op.
Waterpolitiek
Door decennialange overstromingspreventie, miljoenen euro’s voor technologische oplossingen en het benutten van de stedelijke ruimte, hoeft Rotterdam zich tot minstens 2070 geen zorgen te maken over overstromingen. Met waterbeheer, klimaatadaptatie en bouwkundige innovatie tegen overstromingen speelt de stad een belangrijke rol in de ‘waterdiplomatie’, waarmee Nederland zich internationaal op de kaart wil zetten als dé waterdeskundige. Nederland hoopt zo een rol te gaan spelen bij conflicten over watervoorraden.
Nog geen reactie — begin de discussie!