Ga naar de inhoud

Woningmarkt: “In Rotterdam liggen de kansen voor het oprapen”

Hoe herverdeel je de woonruimte, is sloop nodig, wat kun je met leegstand? De architecten van Platform Woonopgave worstelen ook met de wooncrisis. Ze komen alleen met andere oplossingen dan de gemeente en ontwikkelaars.

Geïnterviewden Sanne van Manen en Mark Minkjan staan voor een woongebeouw
Beeld: Geisje van der Linden

Uit onvrede over de aanpak van de wooncrisis bundelden Rotterdamse architecten hun krachten en richtten Platform Woonopgave op. Om zo meer aandacht te vragen voor woonkwaliteit, betaalbaarheid, duurzaamheid en gedeeld eigenaarschap van het woongebouw en de stad, voor de lange termijn. De architecten zetten zich af tegen de strategie van overheden en grote ontwikkelaars die met ‘woondeals’ alleen de nadruk leggen op het aantal te realiseren woningen.

Het gesprek met medeoprichters Sanne van Manen en Mark Minkjan begint googelend naar cijfers en krantenartikelen. Opinieartikelen, grafieken, data, uitspraken van experts; alles is potentieel interessant om hun boodschap te versterken. Naast haar baan als architect bij MVRDV werkt Van Manen aan het platform; stadsgeograaf Mark Minkjan is curator aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Op de website van Platform Woonopgave staat wie er nog meer betrokken zijn.

Het huidige woonbeleid is vooral op marktdenken gebaseerd; volkshuisvesting is verworden tot woningmarkt

Het collectief verkent een alternatieve aanpak van de wooncrisis, maar is ook een aanmoediging voor architecten om zich te laten horen en beter te organiseren. Want terwijl architecten maar mondjesmaat kennis met elkaar delen en nauwelijks samenwerken, zitten spreekbuisorganisaties als de NEPROM en Bouwend Nederland wél aan tafel bij de minister.

Van Bergen op Zoom tot Heerenveen

“Platform Woonopgave is een oproep van de ontwerpsector om een collectieve inhoudelijke agenda te voeren,” legt Minkjan uit, “maar onze analyse van de woonopgave staat ook nadrukkelijk open voor inbreng van deskundigen van buiten de architectuurwereld: de pdf is voor iedereen te downloaden.” Van Manen: “Het is juist de bedoeling om een bredere coalitie te vormen. De analyse is nu bijna duizend keer gedownload door mensen van gemeentes, provincies, ontwerpbureaus, bouwers, ontwikkelaars en adviesbureaus. Van Bergen op Zoom tot Heerenveen.”

Is Platform Woonopgave activistisch?
Van Manen: “Nee, wel agenderend. We zoeken naar antwoorden op de vraag: hoe kan het wel?” Minkjan vult aan: “We willen geen linkse ontwerpersclub zijn, dan word je makkelijk weggezet, we willen juist een gesprekspartner zijn. Het probleem is dat weinig ontwerpers thuis zijn in de wereld van cijfers en systemen.”

Om die achterstand in te halen, maakte Van Manen een inhoudelijke en cijfermatige analyse op basis van simpele vragen als: waar komt het getal van 1 miljoen woningen vandaan? Voor wie moeten er woningen bij komen? Waar kúnnen we woningen toevoegen? “Door eerst de opgave te bevragen, ontstaat helderheid over mogelijke oplossingen”, aldus Van Manen. Minkjan: “Nu is het woonbeleid vooral op marktdenken gebaseerd; volkshuisvesting is verworden tot woningmarkt. Onderdeel van ontwerpend denken is ook het scherper stellen van de vraag.”

Wat is het probleem met de huidige aanpak van de wooncrisis?
Van Manen: “Er is collectieve frustratie over dat er niets gebeurt met de kennis uit de sector waardoor oplossingen over het hoofd worden gezien. Het is tekenend dat de wethouder [Chantal Zeegers voor Klimaat, Bouwen en Wonen, red.] op het Stadmakerscongres over ‘leuke geveltjes’ begint, als antwoord op de vraag welk aandeel architecten in de woonopgave hebben.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het Weense woonmodel: “Wonen als de rijken, voor iedereen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  “De Nederlandse ziekte.” Zo noemen ze in Wenen problematisch woonbeleid. Vergeleken met de blakende sociale huursector in de Oostenrijkse hoofdstad, is ons woonbeleid op sterven na dood. In Wenen wil iedereen een sociale huurwoning. “We willen hier nooit meer weg.”

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures