Ga naar de inhoud

Woningnood raakt ook internationals: “Rustig studeren is lastig als je geen thuis hebt” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Als internationale student een kamer vinden in een oververhitte woningmarkt, is dat wel haalbaar? Vers Beton sprak met student Dimitris Tsouros, de Erasmus Universiteit en de gemeente over de woningnood onder internationals.

Achtergrond

Foto: Angeniet Berkers

“Het is erg stressvol. Ik ben al maanden op zoek naar een kamer en woon noodgedwongen in allerlei hostels.” In de keuken van hostel Ani & Haakien aan de Coolsestraat zet de Griekse student Dimitris Tsouros een pan pasta op het vuur. Het is oktober, het collegejaar is net een maand bezig. Sinds het begin van zijn studie Maritieme Economie slaapt de 24-jarige student in slaapzalen. Ani & Haakien is het derde hostel waar hij incheckt. “Het vorige verzocht me te vertrekken omdat ik de maximale verblijfsduur van een week had behaald.”

Studeren in Nederland is populair onder buitenlandse studenten, vooral universiteiten trekken internationals aan. Ook Rotterdam: op de Erasmus Universiteit (EUR) komt één op de vier eerstejaars uit het buitenland. Een lucratieve business want buitenlandse studenten brengen extra geld in het laatje. En dat kan de EUR wel gebruiken met een begrotingstekort dat dit jaar kan oplopen tot €25 miljoen. 

Het is erg lastig om rustig te studeren als je geen echt thuis hebt

Vorig jaar april echter maakte demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf bekend dat hij de komst van internationale studenten naar Nederland wil afremmen. Eerder deed hij al een oproep aan onderwijsinstellingen om te stoppen met het actief werven van buitenlandse studenten.

De EUR is geen voorstander van Dijkgraafs plannen. Dat is logisch: minder internationalisering raakt de universiteit immers financieel. Een daling van het aantal studenten betekent automatisch minder financiering. Dijkgraafs voorstel om minstens tweederde van de opleiding verplicht in het Nederlands te geven, valt ook niet in goede aarde, “omdat Engels de taal van de wetenschap is en omdat daarmee talent wordt afgeschrikt om naar Nederland te komen.” De EUR voegt toe: “Wel willen we zo spoedig mogelijk instrumenten om de instroom te kunnen reguleren.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam