Reconstructie
Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds veranderde. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”
Hoe zou het Schiekadeblok er over pak ‘m beet tien jaar uitzien? Is het befaamde ‘rauwe randje’ er dan nog? Of is het, zoals op zoveel andere plekken, onder het ‘schoon, heel en veilig’-regime gekomen? Over deze vragen mogen ontwikkelaars, architecten en gebruikers zich gaan uitspreken na een periode van ogenschijnlijke stilstand. De aankondiging van een nieuw kantoor en de renovatie van vier wederopbouwpanden luiden de langverwachte metamorfose van het gebied in.
Een team van Amsterdamse ontwikkelaars – Volkshotel, De Fundering en Zadelhoff – wordt eigenaar van de vier bijzondere wederopbouwpanden aan de Delftsestraat. Op de markante hoek van het Schiekadeblok, waar Burgertrut en Roodkapje zitten, komen een hotel-restaurant en (weer) een broedplaats voor creatieve ondernemers. Na een langdurig verkoopproces visten het team van architectuurhistorici Crimson en de ondernemers van Het Industriegebouw (HIG) achter het net: ze konden niet voldoen aan de voorwaarden van de gemeente. Crimson: “Het alternatieve soort ontwikkelaar blijft keer op keer in de kou staan.” Een reconstructie.
Word lid van Vers Beton
De gemeente heeft een aanzienlijk deel van de grond in het Schiekadeblok in handen. Ze voert al jaren gesprekken over het gebied met de creatieve ondernemers van het Schieblock en de Delftsestraat. Grote aanjager is bureau ZUS, al vijftien jaar gevestigd in het Schieblock. In 2018 organiseerde ZUS bijvoorbeeld een serie gesprekken met politici over de plannen voor het Schiekadeblok. Maar ook andere ondernemers, onder meer actief in het nachtleven, laten regelmatig van zich horen.
Met de creatieve ondernemers van het Schieblock en de Delftsestraat voert de gemeente al jaren gesprekken over het gebied
Tot voor kort produceerde de gemeente vooral veel papier over het gebied. Maar zoals alles dat met het Schiekadeblok te maken heeft, ging dat niet onopgemerkt voorbij. Omdat de gemeente meer woningen wil in het centrum, stelt ze in 2022 een bestemmingsplan op dat de bouw van twee woontorens mogelijk maakt. Wonen en horeca gaan echter moeilijk samen, dus zet de gemeente een streep door twee nachtvergunningen in het gebied. Tot groot verdriet van liefhebbers van het nachtleven: Instagram puilt uit van verwijten van (jonge) Rotterdammers. Ze zien in het besluit een bevestiging dat er voor hen geen plek meer is in het stadscentrum.
Nog geen reactie — begin de discussie!