Ga naar de inhoud

Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Reconstructie

Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds veranderde. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

Beeld: Loer Architecten / Studio Steenbruggen

Hoe zou het Schiekadeblok er over pak ‘m beet tien jaar uitzien? Is het befaamde ‘rauwe randje’ er dan nog? Of is het, zoals op zoveel andere plekken, onder het ‘schoon, heel en veilig’-regime gekomen? Over deze vragen mogen ontwikkelaars, architecten en gebruikers zich gaan uitspreken na een periode van ogenschijnlijke stilstand. De aankondiging van een nieuw kantoor en de renovatie van vier wederopbouwpanden luiden de langverwachte metamorfose van het gebied in.

Een team van Amsterdamse ontwikkelaars – Volkshotel, De Fundering en Zadelhoff – wordt eigenaar van de vier bijzondere wederopbouwpanden aan de Delftsestraat. Op de markante hoek van het Schiekadeblok, waar Burgertrut en Roodkapje zitten, komen een hotel-restaurant en (weer) een broedplaats voor creatieve ondernemers. Na een langdurig verkoopproces visten het team van architectuurhistorici Crimson en de ondernemers van Het Industriegebouw (HIG) achter het net: ze konden niet voldoen aan de voorwaarden van de gemeente. Crimson: “Het alternatieve soort ontwikkelaar blijft keer op keer in de kou staan.” Een reconstructie.

Word lid van Vers Beton

De gemeente heeft een aanzienlijk deel van de grond in het Schiekadeblok in handen. Ze voert al jaren gesprekken over het gebied met de creatieve ondernemers van het Schieblock en de Delftsestraat. Grote aanjager is bureau ZUS, al vijftien jaar gevestigd in het Schieblock. In 2018 organiseerde ZUS bijvoorbeeld een serie gesprekken met politici over de plannen voor het Schiekadeblok. Maar ook andere ondernemers, onder meer actief in het nachtleven, laten regelmatig van zich horen.

Met de creatieve ondernemers van het Schieblock en de Delftsestraat voert de gemeente al jaren gesprekken over het gebied

Tot voor kort produceerde de gemeente vooral veel papier over het gebied. Maar zoals alles dat met het Schiekadeblok te maken heeft, ging dat niet onopgemerkt voorbij. Omdat de gemeente meer woningen wil in het centrum, stelt ze in 2022 een bestemmingsplan op dat de bouw van twee woontorens mogelijk maakt. Wonen en horeca gaan echter moeilijk samen, dus zet de gemeente een streep door twee nachtvergunningen in het gebied. Tot groot verdriet van liefhebbers van het nachtleven: Instagram puilt uit van verwijten van (jonge) Rotterdammers. Ze zien in het besluit een bevestiging dat er voor hen geen plek meer is in het stadscentrum.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Is Rotterdam nog een ‘bouwende stad’? En voor wie bouwt ze dan?

  • Vers Beton

  Teun van den Ende doet onderzoek naar stedelijke ontwikkeling, architectuur en woonbeleid in Rotterdam. Hij licht tegels onder woontorens, spreekt wethouders, vastgoedbazen en bewoners. En vraagt zich af: voor wie bouwen we eigenlijk? Bij Vers Beton is hij onderzoeksjournalist Bouwende stad.

 • Gaat Rotterdam eindelijk wat aan de woningnood doen? 9 vragen over de Woonvisie

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De nieuwe Woonvisie gaat over het Rotterdamse woonbeleid tot 2040, met daarin acties voor de komende vijf jaar. Voor de gemeente een uitgelezen kans om iets aan de wooncrisis te doen. Gaat dat ook echt gebeuren? Woonexpert Teun van den Ende zocht het uit.

 • Fietsend heen, slapen in een bunker, metro terug: wordt Hoek van Holland het Bloemendaal van Rotterdam?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Het landschap tussen het dorp Hoek van Holland en de kust werd lang aan haar lot overgelaten, maar ondergaat nu geleidelijk een metamorfose. Tegenwoordig vind je in de kustzone hippe restaurantjes, cafés en – verscholen in het duin – een vakantiewoning in een Duitse oorlogsbunker. Vers Beton nam een kijkje.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam