Ga naar de inhoud

Maasstad boekenstad: 15 boekhandels in Rotterdam

Listicle

Het is Boekenweek. Een uitgelezen moment voor een lijst van Rotterdamse boekhandels – van bekende inkoppers tot obscure pareltjes. Want waar Rotterdam eerst nog één grote literaire Sahara was, kunnen boekenliefhebbers tegenwoordig hun hart ophalen in de Maasstad.

15x bekende en minder bekende boekwinkels in Rotterdam
Beeld: Rachelle Slingerland

Rotterdam wordt steeds meer een echte boekenstad. Dat is ook wel te zien aan de hoeveelheid boekwinkels. Grote zaken als Donner en De Slegte gaan (hopelijk) nooit meer weg en hier en daar komen steeds meer nieuwe en onafhankelijke boekwinkels van de grond. Soms met een algemeen aanbod, dat zich het beste omschrijft als een doordacht van-alles-wat; soms gericht op een specifiek gebied, zoals fotografie of beeldende kunst. 

Vers Beton maakte een lijst met vijftien bekende en minder bekende boekwinkels, verspreid over de stad. 

1. Boekhandel Donner

“O boekhandel, nieuwe plaats van kwelling voor de liefhebber, de houder van boeken, u bent de plaats van alle zeven hoofdzonden: ijdelheid, hebzucht, lust, afgunst, gulzigheid, woede en traagheid, maar ook van de zeven deugden: wijsheid, rechtvaardigheid, moed, zelfbeheersing, geloof, hoop en liefde. O boekhandel, u bent hel en hemel tegelijk”, schreef Nelleke Noordervliet in Denkend aan Donner (2019), een exclusieve uitgave naar aanleiding van de doorstart en de daaropvolgende verbouwing van de boekhandel.

Donner: drie verdiepingen, duizenden boeken, een café en theater. En vergeet de shop-in-shop van Antiquariaat Looijestijn niet, waar ze je gewoon een laatmiddeleeuws wetboek laten vasthouden. Boeken zijn immers gemaakt om in te bladeren. 

Je kunt niets minder dan ontzag voelen voor deze zaak; Donner is minstens zo onverwoestbaar als de stad zelf. Het overleefde een bombardement, naamswijzigingen (weet je nog, Selexys, Polare?), verhuizingen en financiële problemen. Tussen 2000 en 2014 was het de grootste boekhandel van de Benelux en in 2023 trok Donner zelfs meer dan een miljoen bezoekers. “Zeg dus niet dat de boekhandel geen toekomst heeft”, stelde mede-directeur Leo van de Wetering afgelopen februari in de Belgische krant De Morgen.

Coolsingel 129

Geopend op maandag van 11.00-18.00, dinsdag t/m zaterdag van 9.30-18.00 en op zondag van 12.00-18.00. Vrijdagavond is het koopavond en sluit de winkel om 21.00.

 2. De Slegte Rotterdam

Nog zo’n winkel met een lange geschiedenis, en wel een Rotterdamse: De Slegte. Begin twintigste eeuw opgezet door Jan de Slegte, lantaarnaansteker in Rotterdam. Omdat hij als lantaarnaansteker alleen ‘s ochtends en ‘s avonds aan het werk was, ging hij in de uren overdag vanuit een karretje in de Burgemeester Roosstraat boeken verkopen. In 1920 opent hij zijn eerste winkel aan de Katendrechtse Lagedijk 467 in Charlois.

Het gaat lang erg goed met de zaak, totdat De Slegte in 2013 opgaat in Polare en uiteindelijk failliet wordt verklaard. Gelukkig opent de boekwinkel – voornamelijk bekend om de tweedehands boeken en ramsj (vakjargon voor goedkoop) – wederom in Rotterdam. Het pand staat op een niet zo sexy locatie aan de Hoogstraat, maar eenmaal binnen is het heerlijk slenteren en browsen. De Slegte koopt ook (tweedehands) boeken aan en heeft een antiquariaat.

Hoogstraat 141

Geopend op maandag van 12.00-18.00, dinsdag t/m zaterdag 10.00-18.00 en op zondag van 12.00-17.00

3. Bosch&deJong boekverkopers

Verstopt in de Fenix Food Factory, tussen de kaas en cappuccino’s en zich uitstrekkend over de achterwand, zit boekwinkel Bosch&deJong. Het is even zoeken naar de vrij kleine en smalle ruimte, maar dat doet absoluut niets af aan het aanbod: van kookboeken tot graphic novels en van literatuur tot kinderboeken, in het Nederlands én het Engels. 

“Het aanbod van een boekwinkel is sterk afhankelijk van de locatie en context van de winkel”, legt Folco de Jong uit, die samen met Eelkje Christine Bosch eigenaar is van de winkel op Katendrecht. De collectie van Bosch&deJong is daarom een beetje afgestemd op wie er zoal binnen waait, en zo vind je altijd wel iets waarnaar je (niet) op zoek was.

Nico Koomanskade 1025

Geopend op woensdag t/m zondag van 10:00-19:00

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam heeft in hiphop haar hart gevonden

  • Kunst en Cultuur

  Stijgende temperaturen, een smeltend ontwakende stad, zoemende terrassen en de muziek van Winne in je oor. ‘Zomerdier’ Jonasz Dekkers heeft de lente in zijn bol. Lees zijn ode aan hiphop en aan Rotterdam in de zomer.

 • Ctrl-P kan niet op tegen het ambacht van de drukkerij

  • Kunst en Cultuur

  Rotterdam is een uitgesproken grafische stad, met street art op de muren en postercampagnes in de straat. Maar wie zet dat eigenlijk allemaal op papier? Abe Minnema ging op zoek naar het verhulde ambacht van de drukkerij.

 • Rotterdam wijkt af – laten we dat zo houden

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de Boekenweek buigt dichter en publicist Frank Keizer zich in dit essay over de literaire en culturele staat van de stad. En die is deplorabel, volgens Keizer.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam