Talk of the Town
Rotterdam is een uitgesproken grafische stad, met street art op de muren en postercampagnes in de straat. Ook de meest waanzinnige boeken worden hier ontworpen. Maar wie zet dat eigenlijk allemaal op papier? Abe Minnema ging op zoek naar het verhulde ambacht van de drukkerij.
Bij binnenkomst in de zelfbenoemde ‘cultdrukkerij’ Tripiti in de Eendrachtsstraat, is drukker Steef Lankhorst niet in staat me een hand te geven: die zit onder de inkt. Op zoek naar het verhulde ambacht van het boekdrukken stuit ik op deze drukkerij, een verstopt begrip in een wereld die verder juist zo zichtbaar is. Hier printen ze grafisch werk van voornamelijk Rotterdamse makers, denk aan architectuur- of ontwerpboeken, en de posters en flyers die je naar de evenementen van deze stad lokken. Tripiti print niet alleen werk van Rotterdamse makers; ze printen het mét de makers.
Getraind ontwerpersoog
Zoals een schrijver telkens weer zijn woorden afweegt, weegt een ontwerper kleuren af. Vanachter een computer maakt hij een opzet voor een boek , maar daar red je het niet mee om de kleuren zoals bedoeld op papier te krijgen. En ook met alleen een getraind ontwerpersoog kom je er vaak niet.
Hier komt de drukker in beeld. Voor veel ontwerpers volstaan de snelle adressen van het internet; twee klikken op de knop en een aantal dagen later wordt je werk bij je thuis bezorgd. Niet gek voor een digitaliserende samenleving. Maar juist dát is het bijzondere van een boek: je ziel en zaligheid zit in het maken ervan. Daarbij reduceer je de productie van je boek niet tot de toetsencombinatie control+p (voor printen).
Nog geen reactie — begin de discussie!