Ga naar de inhoud

Ctrl-P kan niet op tegen het ambacht van de drukkerij

Talk of the Town

Rotterdam is een uitgesproken grafische stad, met street art op de muren en postercampagnes in de straat. Ook de meest waanzinnige boeken worden hier ontworpen. Maar wie zet dat eigenlijk allemaal op papier? Abe Minnema ging op zoek naar het verhulde ambacht van de drukkerij.

Beeld: Joep Brouwer

Bij binnenkomst in de zelfbenoemde ‘cultdrukkerij’ Tripiti in de Eendrachtsstraat, is drukker Steef Lankhorst niet in staat me een hand te geven: die zit onder de inkt. Op zoek naar het verhulde ambacht van het boekdrukken stuit ik op deze drukkerij, een verstopt begrip in een wereld die verder juist zo zichtbaar is. Hier printen ze grafisch werk van voornamelijk Rotterdamse makers, denk aan architectuur- of ontwerpboeken, en de posters en flyers die je naar de evenementen van deze stad lokken. Tripiti print niet alleen werk van Rotterdamse makers; ze printen het mét de makers.

Getraind ontwerpersoog

Zoals een schrijver telkens weer  zijn woorden afweegt, weegt een ontwerper kleuren af. Vanachter een computer maakt hij een opzet voor een boek , maar daar red je het niet mee om de kleuren zoals bedoeld op papier te krijgen. En ook met alleen een getraind ontwerpersoog kom je er vaak niet.
Hier komt de drukker in beeld. Voor veel ontwerpers volstaan de snelle adressen van het internet; twee klikken op de knop en een aantal dagen later wordt je werk bij je thuis bezorgd. Niet gek voor een digitaliserende samenleving. Maar juist dát is het bijzondere van een boek: je ziel en zaligheid zit in het maken ervan. Daarbij reduceer je de productie van je boek niet tot de toetsencombinatie control+p (voor printen).

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam heeft in hiphop haar hart gevonden

  • Kunst en Cultuur

  Stijgende temperaturen, een smeltend ontwakende stad, zoemende terrassen en de muziek van Winne in je oor. ‘Zomerdier’ Jonasz Dekkers heeft de lente in zijn bol. Lees zijn ode aan hiphop en aan Rotterdam in de zomer.

 • Rotterdam wijkt af – laten we dat zo houden

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de Boekenweek buigt dichter en publicist Frank Keizer zich in dit essay over de literaire en culturele staat van de stad. En die is deplorabel, volgens Keizer.

 • Schrijver Anne Schepers: “Ik wilde van binnenuit laten zien waarom mensen PVV stemmen”

  • Kunst en Cultuur

  Voor de Boekenweek interviewde Vers Beton Anne Schepers over haar boek De daden, een roman die zich afspeelt tegen de achtergrond van het ontstaan van de rellen in de Beverwaard, nadat daar een asielzoekerscentrum wordt aangekondigd.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam