Ga naar de inhoud

Fietsend heen, slapen in een bunker, metro terug: wordt Hoek van Holland het Bloemendaal van Rotterdam?

Architectuurkritiek

Het landschap tussen het dorp Hoek van Holland en de kust werd lang aan zijn lot overgelaten, maar ondergaat nu geleidelijk een metamorfose. Tegenwoordig vind je in de kustzone hippe restaurantjes, cafés en – verscholen in het duin – een vakantiewoning in een Duitse oorlogsbunker. Vers Beton nam een kijkje.

Foto: Chiara Catalini

Al op weg naar de bunker borrelt het vakantiegevoel op, wandelend over een meanderend weggetje door de duinen waarlangs enigszins verstopt een klein villawijkje ligt. Het lijkt alsof de luxe, vrijstaande woningen en passant bij elkaar zijn gezet. Het zal geen straf zijn hier te wonen. Vanaf deze weg, met de toepasselijke naam Kleinzand, loop je over een duin naar vakantiewoning Cocondo, een Duitse oorlogsbunker uit 1943.

Net als het villawijkje ligt Cocondo verscholen, het duin onttrekt de bunker aan het oog. Eerst nog een trapje af – even bukken vanwege de lage voordeur – en je stapt binnen. Daar tref je een (woon)keuken, badkamer, slaapkamer en bedstee. Een zwartwitfoto aan de muur toont een familie die na de Tweede Wereldoorlog in een vergelijkbare bunker woonde aan de kust bij Zandvoort: het onderkomen werd gebruikt als vervangende woonruimte na de bevrijding. Het is slechts een van de sporen die subtiel verwijzen naar de bewogen geschiedenis van de plek, die 80 jaar teruggaat.

De verbouwing was een groot avontuur: ik had geen enkel verstand van herbestemmen

Bunker Cocondo kreeg een tweede leven als vakantieverblijf. Cocondo is niet alleen de naam van de bunker, maar ook van het project van stichting Stelling 33. Met project Cocondo wil de stichting oude bunkers langs de kust een nieuwe bestemming geven. Peter de Krom is de projectleider. Het zal er dus niet bij één blijven, want langs de Noordzeekust staan honderden bunkers. Een deel daarvan werd na de oorlog hergebruikt als woonruimte, weet De Krom. Zoals die bunker op de foto dus, in Zandvoort. “Een dak boven je hoofd was bittere noodzaak, maar er was woningnood. Dus stonden de bewoners er niet te veel bij stil dat de Duitsers er hadden gezeten. En voor de kinderen telde het avontuur.” Deze geschiedenis vormt zowel bewijs als inspiratie dat wonen in een bunker mogelijk en zelfs leuk kan zijn.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Renovatie Prinsessenflats: zo kunnen we wél zorgvuldig met Post 65-architectuur omgaan

    • Architectuurkritiek

    De forse renovatie van de Prinsessenflats in Prinsenland bleef niet onopgemerkt: door alle ingrepen veroverden de jaren ‘60-kolossen de tweede plaats van de Rotterdam Architectuurprijs. Het kan dus, Post 65-architectuur aanpassen aan de eisen van deze tijd, mét respect voor het oorspronkelijke ontwerp en de bewoners.

  • Boijmans: er zijn nog genoeg hordes te nemen

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Ervan uitgaande dat het Boijmans in 2030 weer opengaat, is de verbouwing nu grofweg halverwege. Voor het eerst sinds het museum vijf jaar geleden de deuren sloot, ligt er een plan met een deugdelijke doorrekening. Tussen gemeente, museumdirectie en Mecanoo is, na veel gesteggel, de kou weer uit de lucht. Waar komt dat nieuwe optimisme vandaan?

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • — Publiek Programma Kenniscentrum Cultuuronderwijs Rotterdam–
    Cultuuronderwijs maakt taboes bespreekbaar en af en toe is dat behoorlijk ingewikkeld. Want iedereen weet wel een onderwerp dat men liever uit de weg gaat. Toch? Of dat nu in de privésfeer is, in de context van het werk of nog anders.

    Venue: Maaspodium Rotterdam
    Datum:
  • Comedy Club Haug heeft een van de grootste sterren uit de
    Amerikaanse comedy weten te strikken. Op 20 oktober maakt
    stand-up comedian Sam Jay, bekend van haar HBO-special Salute
    Me or Shoot Me, die werd bekroond met een NAACP Award, haar
    debuut voor het Rotterdamse publiek.

    Venue: Comedy Club Haug (corner room)
    Datum:
  • The Independent School for the City organises a seminar of 3 afternoon sessions about the rebuilding of destroyed cities, taking place on Friday 15, 22 & 29 November 2024.

    Venue: Independent School for the City
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Stichting Opzoomer Mee zoekt een creatieve communicatiestrateeg die hart heeft voor Rotterdam en bewoners die zelf het initiatief nemen om hun straat of buurt gezelliger, groener en schoner te maken. Je kijkt met een communicatieblik naar onze activiteiten, je schakelt snel tussen thema’s, doelgroepen en middelen. Natuurlijk weet je goed in te schatten hoe je het meeste uit je eigen tijd en ons budget haalt.

  • Wil jij werken aan een sterkere buurt in Rotterdam?
    Ontwikkeling van buurten vind je ontzettend boeiend, want het zit op het snijvlak van de stad en de mens. Wil jij onze projecten regisseren die onze bewoners ráken, en onze buurten sterker maken voor de toekomst? Lees dan snel verder!

  • Theater Walhalla is op zoek naar een hands-on administrateur, die in staat is een nauwkeurige en inzichtelijke boekhouding te voeren. We zijn op zoek naar iemand die nauwgezet te werk gaat, met oog voor de dynamiek van het bedrijf.

  • Bekijk alle vacatures