Ga naar de inhoud

Fietsend heen, slapen in een bunker, metro terug: wordt Hoek van Holland het Bloemendaal van Rotterdam?

Architectuurkritiek

Het landschap tussen het dorp Hoek van Holland en de kust werd lang aan zijn lot overgelaten, maar ondergaat nu geleidelijk een metamorfose. Tegenwoordig vind je in de kustzone hippe restaurantjes, cafés en – verscholen in het duin – een vakantiewoning in een Duitse oorlogsbunker. Vers Beton nam een kijkje.

Foto: Chiara Catalini

Al op weg naar de bunker borrelt het vakantiegevoel op, wandelend over een meanderend weggetje door de duinen waarlangs enigszins verstopt een klein villawijkje ligt. Het lijkt alsof de luxe, vrijstaande woningen en passant bij elkaar zijn gezet. Het zal geen straf zijn hier te wonen. Vanaf deze weg, met de toepasselijke naam Kleinzand, loop je over een duin naar vakantiewoning Cocondo, een Duitse oorlogsbunker uit 1943.

Net als het villawijkje ligt Cocondo verscholen, het duin onttrekt de bunker aan het oog. Eerst nog een trapje af – even bukken vanwege de lage voordeur – en je stapt binnen. Daar tref je een (woon)keuken, badkamer, slaapkamer en bedstee. Een zwartwitfoto aan de muur toont een familie die na de Tweede Wereldoorlog in een vergelijkbare bunker woonde aan de kust bij Zandvoort: het onderkomen werd gebruikt als vervangende woonruimte na de bevrijding. Het is slechts een van de sporen die subtiel verwijzen naar de bewogen geschiedenis van de plek, die 80 jaar teruggaat.

De verbouwing was een groot avontuur: ik had geen enkel verstand van herbestemmen

Bunker Cocondo kreeg een tweede leven als vakantieverblijf. Cocondo is niet alleen de naam van de bunker, maar ook van het project van stichting Stelling 33. Met project Cocondo wil de stichting oude bunkers langs de kust een nieuwe bestemming geven. Peter de Krom is de projectleider. Het zal er dus niet bij één blijven, want langs de Noordzeekust staan honderden bunkers. Een deel daarvan werd na de oorlog hergebruikt als woonruimte, weet De Krom. Zoals die bunker op de foto dus, in Zandvoort. “Een dak boven je hoofd was bittere noodzaak, maar er was woningnood. Dus stonden de bewoners er niet te veel bij stil dat de Duitsers er hadden gezeten. En voor de kinderen telde het avontuur.” Deze geschiedenis vormt zowel bewijs als inspiratie dat wonen in een bunker mogelijk en zelfs leuk kan zijn.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam