Ga naar de inhoud

Gebouw Babel is het zachtaardige antwoord op de harde woontoren

Architectuurkritiek

De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in woontoren Babel aan de Lloydpier. Robert-Jan de Kort maakt de balans op en noemt het “een zachte toren, als tegenhanger van alle ‘harde’ woontorens waaraan Rotterdam lijkt te zijn overgeleverd.” Lees zijn architectuurkritiek.

Foto: Sylvana Lansu

Regelmatig loop ik hard in de vroege ochtend. Mijn rondje voert steevast over de Lloydpier, waardoor ik de bouw van het nieuwe bouwblok Lloyd Yard, gelegen tussen de Kratonkade en de Nieuwe Maas, op de voet heb gevolgd. De nieuwe gebouwen staan er keurig schouder aan schouder, de woningen liggen in een strak raster opgestapeld. 

Op de hoek aan de Kratonkade verrees echter een in lichtgele bakstenen gehuld gebouw dat zich opzichtig aan deze regelmaat ontworstelt. Door zijn getrapte vorm en verlichting die aan de buitenzijde van onder naar boven loopt, licht het op als ware het een kerstboom. Sierlijke letters op de luifel boven de entree vermelden de naam: Babel.

De jury noemde het ontwerp van Babel in 2016 tijdens de prijsvraag Open Oproep Gezinsappartementen “Het gezicht van een nieuwe woontypologie”; hét voorbeeld van een nieuw type woongebouw. Nu de eerste bewoners hun intrek in het gebouw nemen, rijst de vraag: lost Babel deze belofte in?

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Fietsend heen, slapen in een bunker, metro terug: wordt Hoek van Holland het Bloemendaal van Rotterdam?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Het landschap tussen het dorp Hoek van Holland en de kust werd lang aan haar lot overgelaten, maar ondergaat nu geleidelijk een metamorfose. Tegenwoordig vind je in de kustzone hippe restaurantjes, cafés en – verscholen in het duin – een vakantiewoning in een Duitse oorlogsbunker. Vers Beton nam een kijkje.

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Rotterdam, make it happen: klein – kleiner – kleinst

  • Architectuurkritiek

  Flexwoningen worden geframed als een vernieuwend woonconcept. Als tijdelijke woningen bieden ze soelaas voor urgent woningzoekenden, meestal in de sociale huursector. Hoe ziet flexwonen er concreet uit? Hoe klein woon je dan? En zijn flexwoningen écht een oplossing?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam