Ga naar de inhoud

Gebouw Babel is het zachtaardige antwoord op de harde woontoren

Architectuurkritiek

De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in woontoren Babel aan de Lloydpier. Robert-Jan de Kort maakt de balans op en noemt het “een zachte toren, als tegenhanger van alle ‘harde’ woontorens waaraan Rotterdam lijkt te zijn overgeleverd.” Lees zijn architectuurkritiek.

Foto: Sylvana Lansu

Regelmatig loop ik hard in de vroege ochtend. Mijn rondje voert steevast over de Lloydpier, waardoor ik de bouw van het nieuwe bouwblok Lloyd Yard, gelegen tussen de Kratonkade en de Nieuwe Maas, op de voet heb gevolgd. De nieuwe gebouwen staan er keurig schouder aan schouder, de woningen liggen in een strak raster opgestapeld. 

Op de hoek aan de Kratonkade verrees echter een in lichtgele bakstenen gehuld gebouw dat zich opzichtig aan deze regelmaat ontworstelt. Door zijn getrapte vorm en verlichting die aan de buitenzijde van onder naar boven loopt, licht het op als ware het een kerstboom. Sierlijke letters op de luifel boven de entree vermelden de naam: Babel.

De jury noemde het ontwerp van Babel in 2016 tijdens de prijsvraag Open Oproep Gezinsappartementen “Het gezicht van een nieuwe woontypologie”; hét voorbeeld van een nieuw type woongebouw. Nu de eerste bewoners hun intrek in het gebouw nemen, rijst de vraag: lost Babel deze belofte in?

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • The Betz: in een stad vol leegstaande kantoren een kansrijk woonproject (vooral voor de verhuurder)

    • Architectuurkritiek

    In een land dat schreeuwt om passende woonruimte, is ieder wooninitiatief welkom. In de wijk Alexander wordt daarom gepionierd met wat een van de wegen uit de wooncrisis kan zijn: het transformeren van kantoorpanden tot woonruimte. Vers Beton ging langs The Betz, dat 169 nieuwe huishoudens huisvest – maar voor wie precies?

  • “Een leefbare stad is een stad die goed is voor kinderen”

    • Architectuurkritiek

    Stedenbouwkundige Maria Vassilakou weet hoe je mensen op hun gemak stelt. Wenen, waar ze decennialang werkte, is al jaren een van de leefbaarste steden ter wereld. Vassilakou pleit voor holistisch beleid van de lange adem in dienst van een simpel, maar ambitieus doel. Een interview over de geheime ingrediënten voor een leefbare stad.

  • Waarom gaan de plannen voor Boijmans niet radicaal uit van het bestaande museum?

    • Architectuurkritiek

    Architect Sereh Mandias schijnt haar licht op het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen, de uitbreidingen door de jaren heen en de nieuwe plannen. En vraagt zich af: past de ‘ambitievariant’ wel in de huidige tijdgeest?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam