Ga naar de inhoud

Schrijver Anne Schepers: “Ik wilde van binnenuit laten zien waarom mensen PVV stemmen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Interview

Voor de Boekenweek interviewde Vers Beton Anne Schepers over haar boek De daden, een roman die zich afspeelt tegen de achtergrond van het ontstaan van de rellen in de Beverwaard, nadat daar een asielzoekerscentrum wordt aangekondigd.

Anne Schepers voor een AZC
Foto: Katja Poelwijk

De daden gaat over Sara, een jonge journalist die een traineeship volgt bij een grote Rotterdamse krant. Daar wil ze onrecht aan de kaak stellen en schrijven over de groeiende Europese vluchtelingencrisis. Sara wil doorbreken met een groot artikel over de vluchtelingenopvang in Griekenland, maar haar hoofdredacteur denkt daar anders over: hij wil dat ze “neutraal verslag doet van het nieuws”. Dat zorgt voor confrontaties op de redactie.

Als trainee verdient Sara weinig geld waardoor ze noodgedwongen weer bij haar moeder en broers gaat wonen in de Rotterdamse wijk Beverwaard. Haar familie snapt niet dat Sara voor “een hongerloontje” gaat werken. Sara botst met haar broer die PVV stemt. In het gezin lopen de spanningen op. 

Niet alleen op het werk en in haar familie heerst er spanning; ook in de wijk broeit het. De Beverwaarders zien de komst van een asielzoekerscentrum in hun wijk niet zitten. Opgehitst door Leefbaar Rotterdam die de bewoners oproept om zich tegen het AZC uit te spreken en Geert Wilders die met zijn #kominverzet bezorgde burgers in heel Nederland opstookt tegen vluchtelingen, slaat de vlam in de pan.

Rijke witte burger

Schepers: “Ik wilde met mijn boek van binnenuit laten zien hoe moeilijk de situatie van de hoofdpersonen – het gezin – is en waarom zij PVV stemmen. Hoe zij tegen mensen die van buiten komen worden opgezet. Tegelijkertijd wilde ik laten zien dat ons vluchtelingenbeleid onverteerbaar is. En dat die twee dingen met elkaar te maken hebben. De problemen ontstonden niet door arme witte mensen in arme wijken die racistische uitlatingen doen, om het gechargeerd te zeggen.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam heeft in hiphop haar hart gevonden

  • Kunst en Cultuur

  Stijgende temperaturen, een smeltend ontwakende stad, zoemende terrassen en de muziek van Winne in je oor. ‘Zomerdier’ Jonasz Dekkers heeft de lente in zijn bol. Lees zijn ode aan hiphop en aan Rotterdam in de zomer.

 • Ctrl-P kan niet op tegen het ambacht van de drukkerij

  • Kunst en Cultuur

  Rotterdam is een uitgesproken grafische stad, met street art op de muren en postercampagnes in de straat. Maar wie zet dat eigenlijk allemaal op papier? Abe Minnema ging op zoek naar het verhulde ambacht van de drukkerij.

 • Rotterdam wijkt af – laten we dat zo houden

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de Boekenweek buigt dichter en publicist Frank Keizer zich in dit essay over de literaire en culturele staat van de stad. En die is deplorabel, volgens Keizer.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam