Talk of the Town
De woningnood in Rotterdam raakt alle leeftijden en bevolkingslagen: jongeren kunnen geen eigen woning meer betalen, ouderen verhuizen niet door naar een passende woning en de dakloosheid neemt toe. Waarom lukt het de Rotterdamse politiek niet een goed plan voor de wooncrisis te bedenken?
Steeds meer Rotterdammers worden getroffen door de wooncrisis en hebben geen woning of geen geschikte woning. Ook Rotterdammers die er (nog) wel warmpjes bij zitten, zien gevaar. Als je bijvoorbeeld door een scheiding opeens een nieuwe woning nodig hebt, ben je afhankelijk van woningbeleggers die stelselmatig te hoge huren vragen.
Rode loper
Gisteren gaf de gemeenteraad haar fiat aan de nieuwe Woonvisie, opgesteld onder leiding van wethouder Chantal Zeegers (D66). Hierbij was zij gebonden aan een kluwen van ondoordachte regels en afspraken. Die regels stammen uit 2016, toen wethouder Schneider (Leefbaar Rotterdam) de vorige Woonvisie vormgaf. Het resultaat is bekend: het aantal sociale huurwoningen van woningcorporaties is sterk teruggelopen door sloop of verkoop aan particuliere beleggers, terwijl voor woningbeleggers in de vrije markt de rode loper is uitgerold. Geholpen door landelijke (fiscale) voordelen is beleggen in Rotterdamse woningen veel te lucratief geworden.
Al 2 reacties — discussieer mee!
Interessant verhaal, ik kende deze achtergronden niet. In mijn perceptie worden vooral problemen benoemd en doelen gesteld, maar hoe dat te realiseren is volstrekt onduidelijk. Ik heb geprobeerd om Samenbouw (samen met een groep burgers een project ontwikkelen, zonder ontwikkelaar dus) in de woonvisie op te laten nemen. Als een mogelijke oplossing om goedkoper, diverser, collectiever en meer op maat van de behoeften te ontwikkelen. Ondanks het succes langs de Laan op Zuid (120 woningen in Samenbouw) wil het niet lukken om hier beleid op te organiseren. Heel jammer, want juist Rotterdam heeft veel grootschalige ontwikkelgronden: uniek in Nederland.
Koos, er lijkt wel enige interesse te zijn bij de gemeente in ‘collectieve woonvormen’, waar jouw initiatief ook onder te scharen is. Wat het heel lastig maakt om er ook echt gevolg aan te geven is het gebrek aan politieke wil en concrete (bouw)locaties. Een paar oppositiepartijen vroeg er in het debat wel aandacht voor, waaronder Volt en GroenLinks. Zie ook de ingediende moties op de Woonvisie: https://gemeenteraad.rotterdam.nl/Agenda/Index/e0c07266-41c9-4bb0-b064-9fdd0ab1f732