Ga naar de inhoud

Pak de wooncrisis nou eens aan in het belang van Rotterdammers

Talk of the Town

De woningnood in Rotterdam raakt alle leeftijden en bevolkingslagen: jongeren kunnen geen eigen woning meer betalen, ouderen verhuizen niet door naar een passende woning en de dakloosheid neemt toe. Waarom lukt het de Rotterdamse politiek niet een goed plan voor de wooncrisis te bedenken?

beeld: Joep Brouwer

Steeds meer Rotterdammers worden getroffen door de wooncrisis en hebben geen woning of geen geschikte woning. Ook Rotterdammers die er (nog) wel warmpjes bij zitten, zien gevaar. Als je bijvoorbeeld door een scheiding opeens een nieuwe woning nodig hebt, ben je afhankelijk van woningbeleggers die stelselmatig te hoge huren vragen. 

Rode loper

Gisteren gaf de gemeenteraad haar fiat aan de nieuwe Woonvisie, opgesteld onder leiding van wethouder Chantal Zeegers (D66). Hierbij was zij gebonden aan een kluwen van ondoordachte regels en afspraken. Die regels stammen uit 2016, toen wethouder Schneider (Leefbaar Rotterdam) de vorige Woonvisie vormgaf. Het resultaat is bekend: het aantal sociale huurwoningen van woningcorporaties is sterk teruggelopen door sloop of verkoop aan particuliere beleggers, terwijl voor woningbeleggers in de vrije markt de rode loper is uitgerold. Geholpen door landelijke (fiscale) voordelen is beleggen in Rotterdamse woningen veel te lucratief geworden. 

Al 2 reacties — discussieer mee!

  • Interessant verhaal, ik kende deze achtergronden niet. In mijn perceptie worden vooral problemen benoemd en doelen gesteld, maar hoe dat te realiseren is volstrekt onduidelijk. Ik heb geprobeerd om Samenbouw (samen met een groep burgers een project ontwikkelen, zonder ontwikkelaar dus) in de woonvisie op te laten nemen. Als een mogelijke oplossing om goedkoper, diverser, collectiever en meer op maat van de behoeften te ontwikkelen. Ondanks het succes langs de Laan op Zuid (120 woningen in Samenbouw) wil het niet lukken om hier beleid op te organiseren. Heel jammer, want juist Rotterdam heeft veel grootschalige ontwikkelgronden: uniek in Nederland.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam