Ga naar de inhoud

Provincie fluit gemeente terug: woontoren Tree House naast CS mogelijk op losse schroeven — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Achtergrond

Beschermde diersoorten, ontbrekende vergunningen, aanpassing van de APV: de voorgenomen verhuizing van zeven platanen bij Rotterdam CS gaat niet over rozen. Terwijl de snoeizaag al klaarstond, floot de Omgevingsdienst maandagochtend de gemeente terug. En dat heeft ook gevolgen voor de bouw van woontoren Tree House.

Foto: Joke Schot

Een voorzichtig zonnetje valt langs het Unilevergebouw op een groep van zo’n tien bewoners, die op de vroege maandagochtend staat te kleumen tussen het gebouw Central Post en station Rotterdam Centraal. Ze staan er al sinds zeven uur ‘s ochtends – eerst nog met dubbel zoveel mensen – om te voorkomen dat de gemeente begint met het “toetakelen” van de zeven grote platanen, die met hun enorme groene kronen en bladderende basten de taxistandplaats omringen. De groep bewoners wacht op een ecoloog van de gemeente die er om tien uur zou zijn. “Vijftig minuten geleden inmiddels.” Later die dag zal het werk stilgelegd worden.

Enkele dagen eerder, op vrijdagmiddag, kreeg de “RCD klankbordgroep” – een groep bewoners en ondernemers uit Rotterdam Central District die betrokken is bij het gebied –  plots het bericht dat Stadsontwikkeling maandagochtend 4 maart om 08:00 uur start met het ingrijpend snoeien en uitgraven van zeven monumentale bomen, om ze naar Ijsselmonde te gaan verplaatsen. Tot dan toe was verteld dat dat pas half maart zou gebeuren, aan de Bomenridders die samen met bewoners opkomen voor de bomen. 

Hier kloppen zaken niet. Het heeft alle schijn van onzorgvuldigheid van bestuur, misschien wel opzettelijk

Bewoner van de Provenierswijk Miranda van den Broek schakelde direct de provincie in met een spoed handhavingsverzoek. Voor het kappen of verplaatsen van deze bomen is namelijk een vergunning nodig van de provincie. Die is er niet, constateerde de provincie. En zo stond er maandagochtend in alle vroegte een toezichthouder van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid aan het hek rondom de tien platanen, en werd het werk stilgelegd

“Hier kloppen zaken niet. Het heeft alle schijn van onzorgvuldigheid van bestuur, misschien wel opzettelijk”, stelt aanwezige Diederik van de Mast, voorzitter van de nog jonge stichting Rotterdam Natuurlijk. “De belangen van de ontwikkelaar, Provast, gaan schijnbaar boven alles.” 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam