Ga naar de inhoud

Provincie fluit gemeente terug: woontoren Tree House naast CS mogelijk op losse schroeven — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Achtergrond

Beschermde diersoorten, ontbrekende vergunningen, aanpassing van de APV: de voorgenomen verhuizing van zeven platanen bij Rotterdam CS gaat niet over rozen. Terwijl de snoeizaag al klaarstond, floot de Omgevingsdienst maandagochtend de gemeente terug. En dat heeft ook gevolgen voor de bouw van woontoren Tree House.

Foto: Joke Schot

Een voorzichtig zonnetje valt langs het Unilevergebouw op een groep van zo’n tien bewoners, die op de vroege maandagochtend staat te kleumen tussen het gebouw Central Post en station Rotterdam Centraal. Ze staan er al sinds zeven uur ‘s ochtends – eerst nog met dubbel zoveel mensen – om te voorkomen dat de gemeente begint met het “toetakelen” van de zeven grote platanen, die met hun enorme groene kronen en bladderende basten de taxistandplaats omringen. De groep bewoners wacht op een ecoloog van de gemeente die er om tien uur zou zijn. “Vijftig minuten geleden inmiddels.” Later die dag zal het werk stilgelegd worden.

Enkele dagen eerder, op vrijdagmiddag, kreeg de “RCD klankbordgroep” – een groep bewoners en ondernemers uit Rotterdam Central District die betrokken is bij het gebied –  plots het bericht dat Stadsontwikkeling maandagochtend 4 maart om 08:00 uur start met het ingrijpend snoeien en uitgraven van zeven monumentale bomen, om ze naar Ijsselmonde te gaan verplaatsen. Tot dan toe was verteld dat dat pas half maart zou gebeuren, aan de Bomenridders die samen met bewoners opkomen voor de bomen. 

Hier kloppen zaken niet. Het heeft alle schijn van onzorgvuldigheid van bestuur, misschien wel opzettelijk

Bewoner van de Provenierswijk Miranda van den Broek schakelde direct de provincie in met een spoed handhavingsverzoek. Voor het kappen of verplaatsen van deze bomen is namelijk een vergunning nodig van de provincie. Die is er niet, constateerde de provincie. En zo stond er maandagochtend in alle vroegte een toezichthouder van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid aan het hek rondom de tien platanen, en werd het werk stilgelegd

“Hier kloppen zaken niet. Het heeft alle schijn van onzorgvuldigheid van bestuur, misschien wel opzettelijk”, stelt aanwezige Diederik van de Mast, voorzitter van de nog jonge stichting Rotterdam Natuurlijk. “De belangen van de ontwikkelaar, Provast, gaan schijnbaar boven alles.” 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • “Elkaar ‘echt zien’ gaat verder dan elkaar tolereren”

    • Politiek

    Hoe zorg je in tijden van polarisatie voor verbinding in de samenleving? Harvard-socioloog Michèle Lamont schreef er een boek over. In aanloop naar haar lezing bij De Dépendence – en vlak voor de Amerikaanse verkiezingen – sprak Arlette van den Berg met haar.

  • Italiaanse lessen voor een geslaagd Rotterdams burgerberaad: hoe nu verder?

    • Klimaat

    Nu het Rotterdamse Burgerberaad voor het Klimaat vorige week haar adviezen heeft aangeboden aan wethouder Chantal Zeegers, lijkt het eind goed, al goed. Maar wie kijkt naar vergelijkbare projecten, zoals in het Italiaanse Bologna, ziet dat dit pas het begin is: hoe zorg je ervoor dat adviezen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden? En zijn er valkuilen die Rotterdam kan voorkomen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Het Chabot Museum Rotterdam is per direct op zoek naar een Hoofd/Medewerker Publiek en Communicatie voor 28 – 32 uur per week.

  • Om in een proces van co-creatie met de St.
    Michaëlschool in Hillegersberg en de Prins Alexanderschool in Ommoord activiteiten te ontwikkelen en te begeleiden is het Chabot Museum (i.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige Cultuurcoach) per 1 maart op zoek naar een cultuurcoach beeldende kunst en erfgoed (in te vullen door een of twee cultuurcoaches) die zijn of haar enthousiasme voor verbeelding verbindend wil inzetten in alle klassen op deze scholen in twee verschillende wijken rond het Land van Chabot.

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Bekijk alle vacatures