Ga naar de inhoud

Vers Beton in de prijzen: twee internationale awards voor datajournalistiek én een nominatie voor De Tegel

Nieuws

Vers Beton en OPEN Rotterdam sleepten twee internationale prijzen in de wacht voor journalistiek onderzoek. Daarnaast zijn we genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

Foto van onderzoeksverhaal genomineerd voor een Tegel.
Foto uit het onderzoeksverhaal dat genomineerd is voor De Tegel, categorie Regionaal/Lokaal.
Beeld: Angeniet Berkers

Vers Beton is in de prijzen gevallen. Ons onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme leverde maar liefst twee internationale onderscheidingen voor datajournalistiek op: de Sigma Award en de Philip Meyer Journalism Award. Voor dat onderzoek werkte Vers Beton samen met een internationaal onderzoeksteam, bestaande uit OPEN Rotterdam, Lighthouse Reports en Wired.

Sigma Award en Philip Meyer Award

Deze week werd bekend dat het onderzoeksproject de Sigma Award heeft gekregen, waarmee het wereldwijd tot de tien beste dataprojecten uit 2023 behoort, gekozen uit 591 inzendingen uit 78 landen. Lees hier het artikel over het Rotterdamse bijstandsalgoritme van Saskia Klaassen en Romy van Dijk en bekijk hier het hele dossier

Eerder dit jaar veroverde dit dossier de derde plaats van de Philip Meyer Journalism Award, een Amerikaanse prijs voor datajournalistiek. De jury schrijft hierover: “The judges remarked on how rarely news organizations gain access to these often proprietary lines of code, and how important they are to holding governments accountable for their actions.

Nominatie De Tegel

En er is nog meer prijzennieuws: dinsdagavond werden onderzoeksjournalist Adrián Estrada en fotograaf Angeniet Berkers gebeld met het nieuws dat hun onderzoeksverhaal voor Vers Beton en OPEN Rotterdam is genomineerd voor De Tegel in de categorie Regionaal/Lokaal. De Tegel is de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De indringende longread Een schandaal, een pandemie en een oorlog: hoe elke crisis dezelfde Rotterdamse gezinnen raakt met prachtige fotografie, gaat over drie zussen die zijn getroffen door het toeslagenschandaal, de pandemie én de energiecrisis en vertelt een breder verhaal over hoe elke keer dezelfde groepen in Rotterdam worden getroffen door een crisis. Andere genomineerden in de categorie Regionaal/Lokaal zijn de Stentor en de IJmuider Courant. Tijdens de uitreiking op 6 mei worden de winnaars bekendgemaakt. 

Deze week eten we taart op de redactie!

Steun onze onafhankelijke journalistiek

Prijswinnende journalistiek van Vers Beton:

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Is Rotterdam nog een ‘bouwende stad’? En voor wie bouwt ze dan?

  • Vers Beton

  Teun van den Ende doet onderzoek naar stedelijke ontwikkeling, architectuur en woonbeleid in Rotterdam. Hij licht tegels onder woontorens, spreekt wethouders, vastgoedbazen en bewoners. En vraagt zich af: voor wie bouwen we eigenlijk? Bij Vers Beton is hij onderzoeksjournalist Bouwende stad.

 • “De gezondheid van een stad meet je aan hoe het met haar kwetsbaarste bewoners gaat”

  • Vers Beton

  Willemijn Sneep doet onderzoek naar maatschappelijke thema’s als klimaat en zorg in Rotterdam. Ze schrijft over misstanden als dakloosheid onder jongeren, illegale bomenkap en alles daartussenin. Bij Vers Beton is ze auteur Gezonde stad.

 • Het Grote Vers Beton Jaaroverzicht van 2023

  • Vers Beton

  Hoe verging het Rotterdam in 2023? Hoofdredacteur Eeva Liukku zet de journalistieke hoogtepunten van Vers Beton op een rij én vertelt hoe het met het online journalistieke platform zelf gaat.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam