Reportage
Zijn bel is bijna kapot door alle bewoners die met problemen aan de deur komen, van hondenpoep tot drugsoverlast. Ze dragen wijkraadslid Kanja Waithira op handen. Hij is geen doorgeefluik, maar zoekt samen naar oplossingen: “Mensen moeten voelen dat ze onderdeel zijn van verandering.”
Bij koffiezaak 30ML Zuidplein tegenover Bibliotheek Zuidplein weten ze wat ze moeten klaarmaken als Kanja Waithira (40) binnenwandelt: een latte van Ethiopische koffiebonen, geserveerd in een hoge kartonnen beker – niet in een kopje. “Ik was vanaf de eerste dag al klant van ze”, zegt Waithira, koffiebeker in de hand. “Dat is misschien wel tien jaar geleden.”
Buiten regent het hard en constant. Desondanks wil Waithira graag zijn wijk laten zien, Carnisse-Zuidplein-Zuiderpark. Hij wordt niet alleen in zijn favoriete koffiezaak herkend, zo blijkt. In Carnisse, zijn ecosysteem, is Waithira een bekend gezicht. Mensen groeten hem op straat en hij groet altijd lachend terug. Sinds Waithira in 2022 tot wijkraadslid werd verkozen, praat hij op straat met wie dan ook, vertelt hij. Of het nou de wijkagent, een hangjongere of verslaafde is – het maakt hem niet uit.
Neem mensen serieus: als ze klagen is er iets aan de hand, wees daar dan nieuwsgierig naar
Het past precies in de rol die Waithira aanneemt: hij wil zichtbaar zijn, fungeren als laagdrempelig aanspreekpunt bij wie iedere buurtbewoner terechtkan. Op zijn Facebookpagina staat zijn telefoonnummer vrij prominent vermeld en waar hij woont is een publiek geheim.
En dat werkt. “Mijn belknop is bijna kapot”, zegt Waithira. “Dan wordt er van buiten geroepen: ‘Rasta, rasta! Kom!’ Er komen zoveel mensen langs.” Soms om hun hart te luchten, meestal om iets aan te kaarten. De kwesties waarmee mensen op de stoep staan zijn divers; van banale zaken zoals hondenpoep op de stoep tot maatschappelijke problemen als discriminatie of drugsoverlast.
Klaarblijkelijk doet Waithira het goed: in januari werd hij verkozen tot wijkraadslid van het jaar 2023. Hoe hem dat gelukt is? Hij denkt het wel te weten: “Door mensen bij het lokale bestuur te betrekken.” Een stap hogerop, naar de gemeenteraad, sluit Waithira niet uit. “Daar kan ik nog meer betekenen voor de mensen. Ik wil op een plek zitten waar ik verandering kan pushen. Bovendien kan ik als gemeenteraadslid gewoon in de wijkraad blijven.”
Nog geen reactie — begin de discussie!