Ga naar de inhoud

Gaat Rotterdam eindelijk wat aan de woningnood doen? 9 vragen over de Woonvisie — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Explainer

De nieuwe Woonvisie gaat over het Rotterdamse woonbeleid tot 2040, met daarin acties voor de komende vijf jaar. Voor de gemeente een uitgelezen kans om iets aan de wooncrisis te doen. Gaat dat ook echt gebeuren? Woonexpert Teun van den Ende zocht het uit.

Ga direct naar de vragen:

  1. Wat staat er in de nieuwe Woonvisie? 
  2. Wat is het grootste verschil met de vorige Woonvisie uit 2016?
  3. Helpt de visie om de woningnood op te lossen?
  4. Hoe doet Rotterdam het in vergelijking met andere gemeenten?
  5. Werden Rotterdammers betrokken bij de totstandkoming van de Woonvisie?
  6. Komt er nu meer ruimte voor wooncoöperaties? 
  7. Wat doet de Woonvisie om dakloosheid te bestrijden?
  8. Wat doet de Woonvisie tegen huisjesmelkers? 
  9. Heeft Hugo de Jonge nog wat met de Woonvisie te maken?
Woonvisie na de stemming
Beeld: Rachel Sender

1. Wat staat er in de nieuwe Woonvisie?

  • De Woonvisie zet in de eerste plaats in op meer ‘betaalbare’ woningen, bestaande uit twee categorieën: sociale huur en middensegment (huur en koop). Het streven is nu om 55% ‘betaalbaar’ te bouwen, opgesplitst in 20% sociaal en 35% middensegment. In 2026 moet dat percentage omhoog naar 65%, opgesplitst in 25% sociaal en 40% middensegment. In het middensegment moeten er net zoveel koop- als huurwoningen gebouwd worden.
  • Met analyses van de vraag naar woningen onderbouwt de gemeente het vergroten van het middensegment. Daaruit blijkt dat met name koopwoningen in het middensegment met een prijs tot €390.000 (prijspeil 2024) schaars zijn. Door de gestegen hypotheekrente azen ook mensen met een iets dikkere portemonnee op deze huizen, zij concurreren met de huishoudens met een middeninkomen. Daarnaast zijn de prijzen van de bestaande voorraad sterk gestegen, onder andere omdat beleggers dit soort woningen op grote schaal opkochten om te verhuren. Overigens werd dat sinds 2022 al in zestien wijken aan banden gelegd

49% van de woningen ligt financieel binnen het bereik van 61% van de Rotterdammers, dat is onvoldoende

  • Hoe zit het met het aandeel sociale huurwoningen? Een rekensom: momenteel bestaat 39% van de Rotterdamse woningen uit een sociale corporatiewoning en zo’n 10% is een ‘sociale’ huurwoning die particulier verhuurd wordt (hoewel dat laatste lastig is vast te stellen omdat de gemeente geen accurate cijfers heeft van de particuliere huurmarkt). Bij elkaar opgeteld gaat het om niet meer dan 49% sociale huurwoningen. 

    Maar liefst 61% van de Rotterdamse huishoudens heeft een ‘sociaal’ inkomen (12% een middeninkomen en 27% een hoger inkomen). Als slechts 49% van het huidige aantal woningen financieel binnen het bereik ligt van 61% van de Rotterdamse huishoudens, is dat onvoldoende. Toch staat in de Woonvisie dat de sociale voorraad niet wordt uitgebreid, maar ‘op peil’ moet blijven. Omdat het om het absolute aantal gaat en de stad groeit, betekent dat procentueel zelfs een afname.
  • Behalve maatregelen om te sturen op betaalbaarheid, bestaat de Woonvisie ook uit allerlei andere (bestaande) initiatieven. Denk aan maatregelen tegen discriminatie op de huurmarkt en uitbuiting van huurders, maar ook aan het versnellen van de verduurzaming van bestaande woningen. Vers Beton sprak Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Wonen en Bouwen (D66), en zij trekt wonen veel breder: “We kijken naar de vitaliteit van wijken en de kwaliteit van de bestaande woningen. Het gaat om kwaliteit én betaalbaarheid.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Renovatie Prinsessenflats: zo kunnen we wél zorgvuldig met Post 65-architectuur omgaan

    • Architectuurkritiek

    De forse renovatie van de Prinsessenflats in Prinsenland bleef niet onopgemerkt: door alle ingrepen veroverden de jaren ‘60-kolossen de tweede plaats van de Rotterdam Architectuurprijs. Het kan dus, Post 65-architectuur aanpassen aan de eisen van deze tijd, mét respect voor het oorspronkelijke ontwerp en de bewoners.

  • Boijmans: er zijn nog genoeg hordes te nemen

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Ervan uitgaande dat het Boijmans in 2030 weer opengaat, is de verbouwing nu grofweg halverwege. Voor het eerst sinds het museum vijf jaar geleden de deuren sloot, ligt er een plan met een deugdelijke doorrekening. Tussen gemeente, museumdirectie en Mecanoo is, na veel gesteggel, de kou weer uit de lucht. Waar komt dat nieuwe optimisme vandaan?

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Tijdens het Groot Rotterdams Atelier Weekend (GRAW) op 21 en 22 september openen dit jaar maar liefst 712 kunstenaars, makers en creatieven verspreid over 99 locaties hun deuren. Van Crooswijk tot Coolhaven, van Hillevliet tot Hillegersberg.

    Venue: 99 locaties
    Datum:
  • Geïnspireerd door Pete Souza, de fotograaf die Barack Obama tijdens zijn presidentschap volgde, heeft Vers Beton fotograaf Salih Kiliç twee jaar lang zijn camera gericht op de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

    Venue: Kunsthal
    Datum:
  • OMI presenteert Rotterdam Cultuurstad: een veelzijdige manifestatie over de ontstaansgeschiedenis en de toekomst van Rotterdam als architectuur-cultuurstad.

    Venue: OMI
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Theater Walhalla is op zoek naar een hands-on administrateur, die in staat is een nauwkeurige en inzichtelijke boekhouding te voeren. We zijn op zoek naar iemand die nauwgezet te werk gaat, met oog voor de dynamiek van het bedrijf.

  • Is jouw laatst behaalde diploma op mbo 3 of 4 niveau en zoek jij een carrière in de culturele sector? Wil je bijdragen aan kunst- en cultuureducatie programma’s die de behoeften van jongeren centraal stellen?

  • Als geen ander weet jij dat eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam groot is en je vindt het belangrijk om hier iets aan te doen. Jij wilt daar met ons het verschil in maken en vrijwilligers motiveren om zich in te zetten voor een ander. Dan ben jij wellicht de consulent die wij zoeken!

  • Bekijk alle vacatures