Ga naar de inhoud

Bewoners gaan er niet langer voetstoots vanuit dat de overheid het beste met ze voorheeft

Saskia Klaassen – onderzoeksjournalist Rechtvaardige stad

Onrecht en ongelijkheid, Saskia Klaassen brengt het aan het licht. Niet alleen de misstanden zelf, ook wat ze betekenen voor Rotterdammers en wie ervoor verantwoordelijk zijn. En als het kan, de oplossing. Bij Vers Beton is ze redacteur Rechtvaardige stad.

Foto: Willem de Kam

Vers Beton duikt nu nóg dieper de stad in, met vier vaste onderzoeksjournalisten die allemaal werken op een eigen thema. De komende weken stellen ze zich aan je voor.

Iedereen is voor de wet gelijk, maar sommige Rotterdammers hebben meer rechten dan andere. Onderzoek van Vers Beton liet de afgelopen jaren zien dat vaak dezelfde groepen worden gemarginaliseerd. Of het nu gaat om preventief surveilleren, de Rotterdamwet of fraudeopsporing in de bijstand, steevast worden de mensen uit kwetsbare wijken geraakt die weinig te besteden hebben en geen toegang tot een advocaat hebben.

Wie arm is en juridische problemen heeft, dreigt terecht te komen in een vicieuze cirkel van ongelijkheid, marginalisatie en nog meer armoede. Maar de stress over boetes, incassokosten, terugvorderingen, hechtenis en huisuitzetting trekt óók een wissel op de gezondheid, het gezinsleven en het welzijn. Dat ontdekte ik samen met collega Sascha Meijer in ons onderzoek naar de heronderzoeken in de bijstand.

Maak het werk van Saskia mogelijk

Daarin beschreven we hoe bijstandsgerechtigden de afgelopen jaren werden vermorzeld door een gemeente die tienduizenden euro’s van hen terugvorderde op basis van halve bewijzen. Foutjes of vergissingen werden gezien als fraude en grote bedragen werden genadeloos teruggeëist, waardoor bijstandsontvangers nog dieper in de schulden stortten.

Steeds minder betrokken

Deze handelwijze moet haast wel een nadelig effect hebben op het vertrouwen van Rotterdammers in de overheid. Of het nu gaat om de rechter, de gemeentelijke inkomensconsulent of lokale politici op de Coolsingel – bewoners gaan er niet langer voetstoots vanuit dat de overheid het beste met ze voorheeft. 

Ondertussen zien we dat burgers zich steeds minder betrokken voelen bij die overheid. Dat kwam pijnlijk aan het licht bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Slechts 31% ging naar de stembus, waarmee Rotterdam de laagste opkomst van Nederland had. Het gebrek aan betrokkenheid zagen we datzelfde jaar ook terug in de geringe deelname aan de BurgerTOPZuid van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ).

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Oproep! Ben je omwonende van RTHA? Vul dan onze enquête in

    • Vers Beton

    Vers Beton start in samenwerking met RTV Lansingerland een onderzoek naar de publieke opinie over het vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Woon je in Schiebroek, Hillegersberg, Overschie of Lansingerland? Dan zijn wij benieuwd naar jouw mening!

  • Vers Beton in cijfers: onze ambities zijn nog steeds groter dan onze jaaromzet

    • Vers Beton

    Ons financieel jaarverslag van 2024 staat online! Uitgever Hilde Westerink geeft duiding bij de cijfers: we kijken terug naar een jaar vol strategische beslissingen. Hard werken, iets minder inkomsten, maar voor de lange termijn meer stabiliteit.

  • Dringende oproep aan de regering: kom op voor de journalisten in Gaza

    • Vers Beton

    Tientallen Nederlandse redacties stuurden vandaag een brandbrief naar demissionair minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp. Daarin eisen ze dat de demissionaire regering Palestijnse journalisten beschermt.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Hoe zorgen we dat wetenschap echt wérkt voor de volgende generatie kinderen en jongeren in de stad? Hierover gaan we op 8 juli in gesprek met zorgprofessionals, jongerenwerkers, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen in een stadsdialoog in Rotterdam, georganiseerd door onderzoekscollectief Healthy Start (Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft).

    Venue: Blue City
    Datum:
  • Baroeg Open Air is een jaarlijks festival dat wordt georganiseerd door poppodium Baroeg. Het festival kenmerkt zich door de brede, underground programmering en ontspannen sfeer. Op zaterdag 13 september 2025 vindt de zestiende editie van Baroeg Open Air plaats in het Zuiderpark bij Ahoy. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

    Venue: Zuiderpark
    Datum:
  • Lomp, ranzig, groovy en vooral heavy death thrash en vuige death metal met een dikke punksaus eroverheen.

    Venue: SoundVille
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Als Medewerker Hospitality ben je verantwoordelijk voor een gastvrije ontvangst van alle bezoekers. Je zorgt dat iedereen zich welkom en veilig voelt en helpt hen op weg.

  • Wil jij jouw ervaring inzetten om ruimte voor de creatieve sector in Rotterdam mogelijk te maken? Ben jij goed met cijfers en wil je deze skills inzetten samen met een betrokken en gedreven team? Werk jij met plezier aan het voortdurend verbeteren van bedrijfsmatige processen in een kleine, maar groeiende organisatie? Dan is SKAR dè plek voor jou! 

  • Bekijk alle vacatures