Ga naar de inhoud

Bewoners gaan er niet langer voetstoots vanuit dat de overheid het beste met ze voorheeft

Saskia Klaassen – onderzoeksjournalist Rechtvaardige stad

Onrecht en ongelijkheid, Saskia Klaassen brengt het aan het licht. Niet alleen de misstanden zelf, ook wat ze betekenen voor Rotterdammers en wie ervoor verantwoordelijk zijn. En als het kan, de oplossing. Bij Vers Beton is ze redacteur Rechtvaardige stad.

Foto: Willem de Kam

Vers Beton duikt nu nóg dieper de stad in, met vier vaste onderzoeksjournalisten die allemaal werken op een eigen thema. De komende weken stellen ze zich aan je voor.

Iedereen is voor de wet gelijk, maar sommige Rotterdammers hebben meer rechten dan andere. Onderzoek van Vers Beton liet de afgelopen jaren zien dat vaak dezelfde groepen worden gemarginaliseerd. Of het nu gaat om preventief surveilleren, de Rotterdamwet of fraudeopsporing in de bijstand, steevast worden de mensen uit kwetsbare wijken geraakt die weinig te besteden hebben en geen toegang tot een advocaat hebben.

Wie arm is en juridische problemen heeft, dreigt terecht te komen in een vicieuze cirkel van ongelijkheid, marginalisatie en nog meer armoede. Maar de stress over boetes, incassokosten, terugvorderingen, hechtenis en huisuitzetting trekt óók een wissel op de gezondheid, het gezinsleven en het welzijn. Dat ontdekte ik samen met collega Sascha Meijer in ons onderzoek naar de heronderzoeken in de bijstand.

Maak het werk van Saskia mogelijk

Daarin beschreven we hoe bijstandsgerechtigden de afgelopen jaren werden vermorzeld door een gemeente die tienduizenden euro’s van hen terugvorderde op basis van halve bewijzen. Foutjes of vergissingen werden gezien als fraude en grote bedragen werden genadeloos teruggeëist, waardoor bijstandsontvangers nog dieper in de schulden stortten.

Steeds minder betrokken

Deze handelwijze moet haast wel een nadelig effect hebben op het vertrouwen van Rotterdammers in de overheid. Of het nu gaat om de rechter, de gemeentelijke inkomensconsulent of lokale politici op de Coolsingel – bewoners gaan er niet langer voetstoots vanuit dat de overheid het beste met ze voorheeft. 

Ondertussen zien we dat burgers zich steeds minder betrokken voelen bij die overheid. Dat kwam pijnlijk aan het licht bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Slechts 31% ging naar de stembus, waarmee Rotterdam de laagste opkomst van Nederland had. Het gebrek aan betrokkenheid zagen we datzelfde jaar ook terug in de geringe deelname aan de BurgerTOPZuid van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ).

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures