Ga naar de inhoud

De gezondheid van een stad meet je aan hoe het met haar kwetsbaarste bewoners gaat

Willemijn Sneep – onderzoeksjournalist Gezonde stad

Willemijn Sneep doet onderzoek naar maatschappelijke thema’s als klimaat en zorg in Rotterdam. Ze schrijft over misstanden als dakloosheid onder jongeren, illegale bomenkap en alles daartussenin. Bij Vers Beton is ze redacteur Gezonde stad.

Foto: Willem de Kam

Vers Beton duikt nu nóg dieper de stad in, met vier vaste onderzoeksjournalisten die allemaal werken op een eigen thema. De komende weken stellen ze zich aan je voor. 

Wie aan gezondheid denkt, denkt al snel aan ziekte. Aan ziekenhuizen, thuiszorg of verpleging die mensen weer gezond kunnen máken. Maar voor mij is een gezonde stad niet alleen een stad waar burgers een goed ziekenhuis vinden, nee, een gezonde stad is in de eerste plaats een omgeving waarin je niet ziek wordt. Waar je gezond samen kunt leven. Een stad die een gezond ecosysteem vormt. 

Dat is bijvoorbeeld een stad met veel groen, dat voor iedere inwoner dichtbij en toegankelijk is. Want bomen zorgen voor schone lucht, helpen wateroverlast en hittestress tegen te gaan en dragen bij aan een betere mentale gezondheid. Bij een groene stad hoort ook een eerlijke en snelle energietransitie, voor een gezonde toekomst voor alle Rotterdammers.

Maak het werk van Willemijn mogelijk

Menselijke overheid

Maar ook een stad waarin iedereen veilig kan werken en toegang heeft tot zorg en hulp als dat tijdelijk niet kan. Waar niemand een nacht op straat doorbrengt, of je nou ‘recht’ hebt of niet, de juiste papieren bezit of niet. En waar je terechtkunt bij een menselijke, toegankelijke overheid, die je kan vertrouwen omdat die jou ook vertrouwt.

De gezondheid van een stad is niet makkelijk te meten in (economische) cijfers. Maar wel in hoe het met de kwetsbaarste bewoners gaat. Daar heeft Rotterdam nog genoeg te winnen. Want hoewel onderwerpen als energietransitie, arbeidsmigratie of maatschappelijke hulp landelijke thema’s zijn, is het juist de lokale beleidsruimte die veel verschil maakt voor Rotterdammers.

Maatschappelijke thema’s

Ik onderzoek hoe gezond dat ecosysteem van Rotterdam is, en waar het beter kan op het gebied van maatschappelijke opvang, zorg en toegankelijkheid, maar ook op het gebied van bomenbeleid, biodiversiteit en leefkwaliteit.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures