Ga naar de inhoud

Doofpot voor Humanitas-Feijenoord? “Bewoners onthouden dat de gemeente wegkijkt” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Reconstructie

De onderste steen moest boven over de vermeende financiële misstanden bij Humanitas Welzijn in Feijenoord. In een motie eiste DENK in 2022 een intern accountantsonderzoek. Maar twee jaar later is er volgens wethouder Welzijn Faouzi Achbar (DENK) geen aanleiding voor nader onderzoek. Verdwijnt dit ‘wegkijkdossier’ in de doofpot?

Financiële onrechtvaardigheden Humanitas
Beeld: Parisa Akbarzadeh Poladi

Dit verhaal in het kort:

 • Humanitas voerde van 2018-2022 in Feijenoord voor €21 miljoen een Welzijnsopdracht uit voor de gemeente.
 • In 2019 en 2020 doen drie medewerkers een interne melding van intimidatie, belangenverstrengeling en andere integriteitsschendingen. 
 • De Raad van Bestuur van Stichting Humanitas Rotterdam ontkent deze beschuldigingen.
 • Ook doet een bewoner van Feijenoord in 2021 een melding van financieel wanbeleid bij het Rotterdamse College van B&W. Alle opeenvolgende wethouders doen vrijwel niets met de informatie. 
 • Wel komt er een intern accountantsonderzoek naar Humanitas Welzijn Feijenoord, maar dat levert volgens de huidige wethouder Welzijn Faouzi Achbar (DENK) geen onrechtmatigheden op.
 • Raadsleden pleiten voor ‘extern onderzoek’ in dit ‘wegkijkdossier’ omdat Humanitas nog steeds allerlei posities in de zorg heeft in de stad.

Onderzoek of er gesjoemeld is met subsidiegeld door Humanitas Welzijn in Feijenoord. Dat eist DENK-raadslid Natasha Mohamed Hoesein – nu wethouder Armoede – in 2022 van het toenmalige college. Ze krijgt daarbij DENK-collega Faouzi Achbar aan haar kant. Maar nu Achbar zelf wethouder Welzijn is, ligt de motie al twee jaar op de plank.

De motie vraagt het college niet alleen te onderzoeken of er sprake is van onrechtmatigheden in de boekhouding, maar ook om een extern vervolgonderzoek in te stellen als er inderdaad misstanden worden ontdekt. Deze worden volgens de interne accountant van de gemeente niet aangetroffen in de jaarstukken. Een weinig verrassende conclusie, aangezien Achbar net als zijn opvolgers uitsluitend afgaat op informatie van Humanitas. Hij negeert daarbij belastend bewijsmateriaal van een klokkenluider en diens vertegenwoordiger.

Met name D66 en een aantal oppositiepartijen zitten vanaf 2018 bovenop het dossier-Humanitas. Feijenoord geldt als een kwetsbare wijk, van de bewoners heeft 60% een laag inkomen en 70% een migratieachtergrond. Juist hier is het zaak dat welzijnsgeld terechtkomt op de plek waarvoor het bedoeld is: jongeren, schoolverlaters, eenzame ouderen en werkzoekenden met een taalachterstand. Humanitas heeft grootse plannen om de economie op Feijenoord versterken met een wijkbedrijf en een lokale munt. Kinderen krijgen gratis zwemles, in ruil daarvoor doen hun ouders klusjes in de wijk. De Huizen van de Wijk krijgen onderwijl een makeover.

Onveilig werkklimaat

In 2017 wint Stichting Humanitas Rotterdam nipt de aanbesteding voor vier jaar welzijnswerk in Feijenoord; de vorige aanbieders, DOCK en WMO Radar verliezen met een paar punten verschil. De nieuwe partij in Feijenoord gaat in 2018 voor €21 miljoen aan de slag, maar de ambitieuze en vernieuwende plannen blijken al snel onhaalbaar. De wethouder vraagt om een verbeterplan. En daarna om een aangescherpt verbeterplan. Want het regent klachten van bewoners en lokale welzijnsaanbieders, waaronder van Stichting Atlas, die voortaan huur moet betalen voor haar welzijnsactiviteiten voor jongeren.

Een jaar later, in juli 2019, slaat ook het personeel alarm, dit keer over de werksfeer. Drie medewerkers doen een ‘Sidag-melding’ bij het bedrijfsmaatschappelijk werk van Humanitas. Volgens de medewerkers is er sprake van een onveilig werkklimaat waarin geïntimideerd en gepest wordt, blijkt uit een brief die Vers Beton inzag. Daarin staat ook dat gemeenschapsgeld wordt verkwist en dat er sprake is van belangenverstrengeling bij het gunnen van opdrachten. Het bestuur van Humanitas vraagt integriteitsbureau Bezemer en Schubad om een onderzoek. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures