Ga naar de inhoud

Het beleid van Pastors is Excelbeleid: het denkt aan cijfers, niet aan mensen

Talk of the Town

Hoofdredacteur Eeva Liukku volgt het mediaoffensief van Marco Pastors met argusogen: wil hij zich als minister of premier in de kijker spelen? Ze windt zich op over zijn stokpaardje, Nationaal Programma Rotterdam Zuid, dat niet over mensen gaat, maar over cijfertjes.

beeld: Joep Brouwer

Sinds de verkiezingen afgelopen november verschijnt Marco Pastors veelvuldig in de landelijke media. Hij schuift aan bij talkshows, schrijft opiniestukken en wordt geïnterviewd in kranten. Tijdens de formatie, onder leiding van de radicaal-rechtse PVV, komt hij steeds bovendrijven als potentieel bestuurder. Hij liet weten dat hij interesse heeft in “een serieuze post in het kabinet”. In politieke podcasts kwam voorbij dat zijn naam in de Haagse wandelgangen zelfs valt als mogelijke premier. 

Tja, bij de PVV wemelt het van politici die door brievenbussen pissen, waartegen aangifte is gedaan voor seksuele uitbuiting, en een formateur – Wilders’ laatste hoop op een smetteloze PVV’er – die wordt verdacht van fraude en omkoping. Daarentegen wemelt het er niet van mensen die behept zijn met de bestuurlijke ervaring om in een kabinet plaats te nemen.

Premier

Wilders wordt zelf geen premier, maar de minister-president moet wel van zijn politieke kleur zijn en hij moet ermee door één deur kunnen. Dat is bij Pastors in elk geval geen probleem. Daags na de verkiezingen juichte hij al in de krant dat de overwinning van de PVV “goed nieuws was” voor Rotterdam-Zuid. Naar de mening van de grote Rotterdamse moslimgemeenschap op Zuid was kennelijk niet gevraagd. 

Het zoveelste onderdeel van Pastors’ nieuwe mediaoffensief stond onlangs in het Algemeen Dagblad. Samen met elf andere directeuren van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) pleit Pastors in een opiniestuk voor onorthodoxe maatregelen om “de stapeling van problemen” in wijken tegen te gaan. Die onorthodoxe maatregelen kennen we in Rotterdam al uit het NPRZ-programma, dat hier al veel langer loopt. Zo pleiten de directeuren voor de Rotterdamwet, die voorrang geeft aan mensen die werken, aan mensen die “die geen extra aandacht van buren of overheden vragen.” Waarmee niet-werkenden meteen als potentiële probleemgevallen worden weggezet. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures