Ga naar de inhoud

Is Rotterdam nog een ‘bouwende stad’? En voor wie bouwt ze dan?

Teun van den Ende – onderzoeksjournalist Bouwende stad

Teun van den Ende doet onderzoek naar stedelijke ontwikkeling, architectuur en woonbeleid in Rotterdam. Hij licht tegels onder woontorens, spreekt wethouders, vastgoedbazen en bewoners. En vraagt zich af: voor wie bouwen we eigenlijk? Bij Vers Beton is hij redacteur Bouwende stad.

Foto: Willem de Kam

Vers Beton duikt nu nóg dieper de stad in, met vier vaste onderzoeksjournalisten die allemaal werken op een eigen thema. De komende weken stellen ze zich aan je voor.

Rotterdam is geobsedeerd door bouwen. Voortgestuwd door de onstuimige groei van de haven ontstond ruim een eeuw geleden de volkswoningbouw, gevolgd door de wederopbouw van het stadshart en uitbreiding met fonkelnieuwe wijken. De Rotterdamse bouwdrift creëert continu nieuwe hoofdstukken in het verhaal van de stad. Met de geuzennaam Manhattan aan de Maas schept Rotterdam er graag over op.

De wederopbouw ligt inmiddels ver achter ons. Onze architecten, vormgevers van de glorieuze wederopstanding, eren we met zwart-witfoto’s van hun werk aan de muur. Zij durfden het experiment aan. Dat Rotterdamse lef is nooit verdwenen – de Kubuswoningen en de Markthal zijn fantasieën die alleen in Rotterdam werkelijkheid konden worden – maar het deint wel sterk mee met de economie. Architectuur is citymarketing geworden, die drijft op opportunisten die telkens nieuwe luchtkastelen weten te verkopen.

Maakt het werk van Teun mogelijk

Berekenend bouwen

Blijft Rotterdam haar reputatie waarmaken? De bouw van het huidige Centraal Station is het laatste publieke grand projet, een gebouw dat ook tien jaar na oplevering menig Rotterdammer vult met trots. Met het Depot kwam er nog een insta-waardig beeldmerk bij dat de citymarketingdoelen uitstekend dient. Maar dit spiegelende spektakelstuk kan niet verhullen dat Rotterdam tegenwoordig vooral berekenend bouwt. Architectuur is vastgoed geworden. En vastgoed is, als je het spel beheerst, een lucratieve belegging. Vastgoedmannen en filantropische stichtingen drukken hun stempel, niet de gemeente. Voor de één gaan deuren open, voor de ander slaan ze dicht.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures