Ga naar de inhoud

Partijleider BIJ1 Edson Olf: “Links heeft het geluid van extreemrechts genormaliseerd” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Interview

De verkiezingen verliepen rampzalig voor BIJ1. Niet alleen verdween de partij uit de Tweede Kamer, ook werd de PVV – “onze complete tegenpool” – de grootste. Voor partijleider Edson Olf betekent het een periode van reflectie. En van lokale politiek. Want daarin werd hij wel verkozen: de Rotterdamse wijkraad.

Foto: Lisa van der Rhee

Nee, Edson Olf (37) droomde als kind niet bepaald van politiek. Hij volgde het wel op televisie en realiseerde zich dat er wat belangrijks gebeurde aan de Coolsingel en op het Binnenhof. Toen hij ouder werd praatte hij veel met vrienden over politiek en maatschappelijke problemen. Maar het zelf ooit bedrijven?

“Net zoals het Nederlands elftal zeventien miljoen bondscoaches heeft, zijn er ook zeventien miljoen premiers”, zegt Olf. Bovendien, hoe beland je in godsnaam in de politiek? Hij had geen idee. “Politiek is niet toegankelijk. Je ziet het ook in de samenleving, het staat ver van de mensen af. Dat voelde ik ook.”

Jaren later is het tij gekeerd – al zijn de Coolsingel en het Binnenhof nog onbekend terrein. Sinds twee jaar is Olf politiek actief: in 2022 stelde hij zich verkiesbaar voor de Rotterdamse wijkraad Cool-Scheepvaartkwartier-Stadsdriehoek, overtuigd door Rotterdamse BIJ1’ers. “Dat was een heel fijn gesprek. Ze stelden zelfs de vraag: waarom heb je niet eerder iets met politiek gedaan? Maar om mijzelf als Edson Olf, als nietszeggend persoon, voor de gemeenteraad te kandideren?”

De landelijke politiek is de wijkraad on steroids

Inmiddels maakt hij toch echt bliksemcarrière in de politiek. Nadat Olf twee jaar geleden onder de BIJ1-vlag in de wijkraad terechtkwam, trad hij in 2023 toe tot het landelijke bestuur van de partij. Iets later, in september van dat jaar, werd hij door de leden gekozen om Sylvana Simons op te volgen als partijleider. Onder zijn gezag lukte het BIJ1 niet om haar enige Tweede Kamerzetel vast te houden de afgelopen verkiezingen.

“Dat betekent niet het einde van de partij”, vertelt Olf vanuit een ietwat rumoerige koffiezaak aan de Glashaven waar Engels de voertaal is. “We zijn een beweging die politiek niet tot doel heeft verheven. Echte verandering komt van de straat. Er is bijna geen demonstratie waar géén BIJ1’ers in de organisatie zitten.” 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures