Ga naar de inhoud

Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Reportage

In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

Wake Detentiecentrum Rotterdam
Foto: Fleur Beerthuis

Het is weekend en daarom volledig uitgestorven op het bedrijventerrein van Zestienhoven. Het enige teken van leven zijn de vliegtuigen die je van het naastgelegen vliegveld Rotterdam The Hague Airport hoort opstijgen. Verstopt op de Portelabaan, een achterstraatje op het bedrijventerrein, zit het Detentiecentrum Rotterdam.

Hier zitten ongeveer driehonderd mannen vast in afwachting van hun uitzetting omdat ze geen verblijfspapieren hebben. Volgens Maarten Goezinnen, algemeen coördinator van Stichting Rotterdam Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS), is het opsluiten van onschuldige mensen een dieptepunt in het vreemdelingenbeleid. Als protest tegen dit beleid organiseert het ROS een maandelijkse wake, samen met de organisaties Samen010 en Mara Projecten.

Sinds de opening van het detentiecentrum is er veel misgegaan, tot op de dag van vandaag

Bij de kleine fietsenstalling wacht een ouder echtpaar op andere deelnemers aan de wake, die hier elke eerste zondag van de maand wordt gehouden, voor de ingang van het detentiecentrum. Het is vandaag de 210e editie van de wake tegen het huidige vreemdelingenbeleid. Sinds 1 januari 2024 organiseren de stichtingen ROS, Samen010 en Mara Projecten het protest, nadat ze het stokje overnamen van andere organisatoren. Samen010 en Mara Projecten zijn christelijke vrijwilligersorganisaties die onder andere mensen met geldzorgen en eenzame of dak- en thuisloze mensen ondersteunen.

Langzaamaan wordt het iets drukker en er heerst al snel een ons-kent-ons sfeertje. Een nieuwe deelnemer wordt meteen gesignaleerd en vragend aangesproken. “Een jong iemand…?” De meeste deelnemers hebben dan ook de pensioenleeftijd al ruim bereikt. Wanneer twee vrouwen zich voor het detentiecentrum netjes voorstellen als nieuwe ‘wakers’ en vragen of er elke maand een wake is, bevestigt een fanatieke deelneemster trots: “Wij zijn hier iedere maand. Het maakt niet uit wat voor weer het is. Al stormt het. Wij staan hier.”

Detentiecentrum Rotterdam

Het Detentiecentrum Rotterdam is één van de drie vreemdelingendetentiecentra in Nederland. De andere twee staan in Schiphol en Zeist. In 2023 verscheen een rapport van de Raad van Europa over de drie centra, waarin veel kritiek was op de Rotterdamse vestiging. Er zou sprake zijn van geweld en racistische opmerkingen van bewakers tegen gedetineerden. Bovendien lijkt het centrum op een gevangenis en dat mag niet.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

  • On Monday 28 October platform for city culture De Dépendance welcomes economist and author Grace Blakeley at Arminius, Rotterdam on the occasion of her book ‘Vulture Capitalism’.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam