Ga naar de inhoud

Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Reportage

In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

Wake Detentiecentrum Rotterdam
Foto: Fleur Beerthuis

Het is weekend en daarom volledig uitgestorven op het bedrijventerrein van Zestienhoven. Het enige teken van leven zijn de vliegtuigen die je van het naastgelegen vliegveld Rotterdam The Hague Airport hoort opstijgen. Verstopt op de Portelabaan, een achterstraatje op het bedrijventerrein, zit het Detentiecentrum Rotterdam.

Hier zitten ongeveer driehonderd mannen vast in afwachting van hun uitzetting omdat ze geen verblijfspapieren hebben. Volgens Maarten Goezinnen, algemeen coördinator van Stichting Rotterdam Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS), is het opsluiten van onschuldige mensen een dieptepunt in het vreemdelingenbeleid. Als protest tegen dit beleid organiseert het ROS een maandelijkse wake, samen met de organisaties Samen010 en Mara Projecten.

Sinds de opening van het detentiecentrum is er veel misgegaan, tot op de dag van vandaag

Bij de kleine fietsenstalling wacht een ouder echtpaar op andere deelnemers aan de wake, die hier elke eerste zondag van de maand wordt gehouden, voor de ingang van het detentiecentrum. Het is vandaag de 210e editie van de wake tegen het huidige vreemdelingenbeleid. Sinds 1 januari 2024 organiseren de stichtingen ROS, Samen010 en Mara Projecten het protest, nadat ze het stokje overnamen van andere organisatoren. Samen010 en Mara Projecten zijn christelijke vrijwilligersorganisaties die onder andere mensen met geldzorgen en eenzame of dak- en thuisloze mensen ondersteunen.

Langzaamaan wordt het iets drukker en er heerst al snel een ons-kent-ons sfeertje. Een nieuwe deelnemer wordt meteen gesignaleerd en vragend aangesproken. “Een jong iemand…?” De meeste deelnemers hebben dan ook de pensioenleeftijd al ruim bereikt. Wanneer twee vrouwen zich voor het detentiecentrum netjes voorstellen als nieuwe ‘wakers’ en vragen of er elke maand een wake is, bevestigt een fanatieke deelneemster trots: “Wij zijn hier iedere maand. Het maakt niet uit wat voor weer het is. Al stormt het. Wij staan hier.”

Detentiecentrum Rotterdam

Het Detentiecentrum Rotterdam is één van de drie vreemdelingendetentiecentra in Nederland. De andere twee staan in Schiphol en Zeist. In 2023 verscheen een rapport van de Raad van Europa over de drie centra, waarin veel kritiek was op de Rotterdamse vestiging. Er zou sprake zijn van geweld en racistische opmerkingen van bewakers tegen gedetineerden. Bovendien lijkt het centrum op een gevangenis en dat mag niet.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures