Ga naar de inhoud

Rotterdam heeft in hiphop haar hart gevonden

Talk of the Town

Stijgende temperaturen, een smeltend ontwakende stad, zoemende terrassen en de muziek van Winne in je oor. ‘Zomerdier’ Jonasz Dekkers heeft de lente in zijn bol. Lees zijn ode aan hiphop en aan Rotterdam in de zomer.

beeld: Joep Brouwer

Rotterdamse zomerdagen zijn zacht als zijde. Als de laatste stralen lui zonlicht zacht op de huizen en door de ramen schijnen en de warme nacht zich aankondigt door te beloven de dag niet te vergeten. Als de buurt tevredenheid ademt en de reclameborden minder hard in je gezicht schreeuwen. Als de drukte op de Kruiskade kalm blijkt en het beton minder hard. Van die dagen. In maart mag je er al van proeven.

Rotterdam is voor de helft van het jaar een donkere stad, bevolkt door mensen met duistere humeuren. Dan is het alsof de koude regen al het genot uit de stad zuigt, terwijl haar gebouwen hard hun best doen om de eigen schoonheid te verhullen. Op een grijs gebouw tussen de lussen van snelwegen op het Kleinpolderplein staat een dichtregel: steden schuilen niet wanneer het regent. Maar dat is onjuist. Rotterdam schuilt iedere winter weer. De zomer doet de stad smeltend ontwaken. Dan stromen de pleinen vol en drogen de straten niet meer op. Rotterdammers zijn zomerdieren.

Winne

Ieder jaar wanneer de zomertijd ingaat vind ik op de een of andere manier weer de muziek van de Rotterdamse rapper Winne. Vooral op een eerste lentedag, zo eind maart, als de zon weer wat warmer voelt. Dat moment waarop de Kruiskade en de Binnenweg uit hun winterslaap kruipen. Wandel met me mee (2009) is zo’n klassieker die ieder jaar weer aan kracht wint. Juist omdat het ieder jaar moeilijker wordt om onbezorgd door Rotterdam te wandelen.

Bounce, één, twee / de zon schijnt vandaag / wandel met me mee”, rapt Winne op een warme beat vol golvende achtergrondgeluiden. Langs de kapper, even langs huis om een andere outfit aan te trekken, terrasje pakken. Wandelingen over de Schietbaanlaan, via de Kruiskade en het Doelenplein naar de Lijnbaan. Strandje aan de Maas. Mensen tegenkomen, een groet, een praatje. Vrienden, kennissen, fans. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam