Ga naar de inhoud

Ombudsman Marianne van den Anker: “We hebben Rotterdammers gewoon in de kou laten staan” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Interview

Als ombudsman maakt ze zich hard voor het toeslagenherstel en excuses en erkenning voor de slachtoffers. Marianne van den Anker vindt haar werk fantastisch, maar als ze de nieuwe burgemeester van Rotterdam kan worden, verlaat ze haar post: “Door mijn ervaring als ombudsman zie ik zó veel kansen voor de stad.”

Foto van Marianne van den Anker
Foto: Camiel Mudde

“Zetten jullie even koffie?”, roept Marianne van den Anker (1970) terwijl ze haar lippen stift in het scherm van haar mobiel. Er hangt nog geen spiegel in het verzamelgebouw aan de Batavierstraat in Rotterdam-West, waar haar Team Ombudsman naartoe verhuisd is. Als een wervelwind gaat ze door het gebouw waar ook schuldhulpverlening en sociaal advocaten huizen. Ze hebben een kok voor het hele gebouw geregeld, vertelt ze trots. Van den Anker is even ontwapenend als direct. 

Sinds 2022 is Van den Anker ombudsman voor Rotterdam-Rijnmond, waar burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties terechtkunnen met klachten over gemeentelijke diensten, gemeenteambtenaren en bestuurders. Daarvoor werkte ze  bij de Erasmus Universiteit waar ze onderzoek deed naar milieucriminaliteit en witwassen, vervolgens als onderzoeker en trainer bij Politie Rotterdam-Rijnmond en later als Leefbaar-wethouder bij de gemeente Rotterdam, waar ze zich hardmaakte voor de sluiting van de tippelzone aan de Keileweg.

Bij je aantreden als ombudsman op 1 maart 2022 zei je: “We krijgen in verhouding veel te weinig meldingen van Zuid.” Is dat veranderd?
“Ja. De ombudsman staat nu op de kaart. We hebben nu ook een kantoortje op Zuid en ontvangen veel meer signalen. Maar over de hele linie worden meer mensen gehoord en weten ze ons beter te vinden. We proberen zoveel mogelijk impact te maken met ons team van twintig mensen. We zijn ook met de hele stad: we houden nauw contact met allerlei organisaties, onze Ombuds Communities.”

“We werken anders dan voorheen. Toen ik hier binnenkwam waren de meeste klachten ‘brengklachten’. Ik wil preventiever handelen, niet wachten op wat er allemaal op ons afkomt. Met de Ombulance – onze bus in lila, geel en groen – gaan we naar drukke plekken, op zoek naar klachten. Door onze Ombuds Communities pakken we ook algemene klachten op. Dan trekken we bijvoorbeeld bij woningcorporaties aan de bel over schimmel, of bij Trevvel als het misgaat met speciaal vervoer omdat de gemeente dat financiert.”

Hebben andere steden ook een lokale Ombudsman? 
“Niet elke stad. Amsterdam en Den Haag hebben een lokale ombudsman én kinderombudsman, Groningen alleen een lokale en Utrecht een ombudsfunctionaris.” 

Macht en tegenmacht is ook lokaal superbelangrijk

“Versteviging van de ombudsvoorziening is cruciaal voor het versterken van de lokale democratie. Met de decentralisaties van jeugdzorg en GGZ in 2015, kregen gemeenten er veel meer taken bij. Alle problemen die daarmee ontstaan, komen bij lokale ombudsmannen en kinderombudsmannen. Macht en tegenmacht is ook lokaal superbelangrijk.”

Je zet je duidelijk af tegen de manier waarop de ombudsfunctie eerder ingevuld werd. Wat doe jij anders?
“De vorige ombudsman deed het heel goed, maar ze pakte haar rol erg juridisch op, heel klassiek. Ze nam een klacht alleen aan als er sprake was van tweedelijnsklachtafhandeling, ofwel dat je eerst bij de gemeente een klacht moest indienen en pas bij de ombudsman terecht kon als je er met de gemeente niet uitkwam. Want zo staat het in de verordening. Wij stappen al eerder in, ook al blijft de gemeente aan zet om klachten eerst zelf op te lossen.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures