Ga naar de inhoud

Ombudsman Marianne van den Anker: “We hebben Rotterdammers gewoon in de kou laten staan” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Interview

Als ombudsman maakt ze zich hard voor het toeslagenherstel en excuses en erkenning voor de slachtoffers. Marianne van den Anker vindt haar werk fantastisch, maar als ze de nieuwe burgemeester van Rotterdam kan worden, verlaat ze haar post: “Door mijn ervaring als ombudsman zie ik zó veel kansen voor de stad.”

Foto van Marianne van den Anker
Foto: Camiel Mudde

“Zetten jullie even koffie?”, roept Marianne van den Anker (1970) terwijl ze haar lippen stift in het scherm van haar mobiel. Er hangt nog geen spiegel in het verzamelgebouw aan de Batavierstraat in Rotterdam-West, waar haar Team Ombudsman naartoe verhuisd is. Als een wervelwind gaat ze door het gebouw waar ook schuldhulpverlening en sociaal advocaten huizen. Ze hebben een kok voor het hele gebouw geregeld, vertelt ze trots. Van den Anker is even ontwapenend als direct. 

Sinds 2022 is Van den Anker ombudsman voor Rotterdam-Rijnmond, waar burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties terechtkunnen met klachten over gemeentelijke diensten, gemeenteambtenaren en bestuurders. Daarvoor werkte ze  bij de Erasmus Universiteit waar ze onderzoek deed naar milieucriminaliteit en witwassen, vervolgens als onderzoeker en trainer bij Politie Rotterdam-Rijnmond en later als Leefbaar-wethouder bij de gemeente Rotterdam, waar ze zich hardmaakte voor de sluiting van de tippelzone aan de Keileweg.

Bij je aantreden als ombudsman op 1 maart 2022 zei je: “We krijgen in verhouding veel te weinig meldingen van Zuid.” Is dat veranderd?
“Ja. De ombudsman staat nu op de kaart. We hebben nu ook een kantoortje op Zuid en ontvangen veel meer signalen. Maar over de hele linie worden meer mensen gehoord en weten ze ons beter te vinden. We proberen zoveel mogelijk impact te maken met ons team van twintig mensen. We zijn ook met de hele stad: we houden nauw contact met allerlei organisaties, onze Ombuds Communities.”

“We werken anders dan voorheen. Toen ik hier binnenkwam waren de meeste klachten ‘brengklachten’. Ik wil preventiever handelen, niet wachten op wat er allemaal op ons afkomt. Met de Ombulance – onze bus in lila, geel en groen – gaan we naar drukke plekken, op zoek naar klachten. Door onze Ombuds Communities pakken we ook algemene klachten op. Dan trekken we bijvoorbeeld bij woningcorporaties aan de bel over schimmel, of bij Trevvel als het misgaat met speciaal vervoer omdat de gemeente dat financiert.”

Hebben andere steden ook een lokale Ombudsman? 
“Niet elke stad. Amsterdam en Den Haag hebben een lokale ombudsman én kinderombudsman, Groningen alleen een lokale en Utrecht een ombudsfunctionaris.” 

Macht en tegenmacht is ook lokaal superbelangrijk

“Versteviging van de ombudsvoorziening is cruciaal voor het versterken van de lokale democratie. Met de decentralisaties van jeugdzorg en GGZ in 2015, kregen gemeenten er veel meer taken bij. Alle problemen die daarmee ontstaan, komen bij lokale ombudsmannen en kinderombudsmannen. Macht en tegenmacht is ook lokaal superbelangrijk.”

Je zet je duidelijk af tegen de manier waarop de ombudsfunctie eerder ingevuld werd. Wat doe jij anders?
“De vorige ombudsman deed het heel goed, maar ze pakte haar rol erg juridisch op, heel klassiek. Ze nam een klacht alleen aan als er sprake was van tweedelijnsklachtafhandeling, ofwel dat je eerst bij de gemeente een klacht moest indienen en pas bij de ombudsman terecht kon als je er met de gemeente niet uitkwam. Want zo staat het in de verordening. Wij stappen al eerder in, ook al blijft de gemeente aan zet om klachten eerst zelf op te lossen.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Het plan ‘Ruim baan voor Rotterdam’ is geen bierviltjeswerk

    • Politiek

    Rotterdam The Hague Airport kan worden opgedoekt. Economen berekenden dat het Nederland veel meer oplevert om de grond van de luchthaven te gebruiken voor een woonwijk met veel ruimte voor water en groen. Het ontwerpplan ligt al klaar. Teun van den Ende dook erin.

  • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

    • Politiek

    Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

  • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

    • Politiek

    Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Placemaking is widely celebrated for strategically shaping neighborhoods and cities and empowering communities. However, it is often paving the way for gentrification processes and potentially decreasing accessibility for long-term residents.

    Venue: Gemaal op Zuid
    Datum:
  • — Publiek Programma Kenniscentrum Cultuuronderwijs Rotterdam–
    Cultuuronderwijs maakt taboes bespreekbaar en af en toe is dat behoorlijk ingewikkeld. Want iedereen weet wel een onderwerp dat men liever uit de weg gaat. Toch? Of dat nu in de privésfeer is, in de context van het werk of nog anders.

    Venue: Maaspodium Rotterdam
    Datum:
  • Comedy Club Haug heeft een van de grootste sterren uit de
    Amerikaanse comedy weten te strikken. Op 20 oktober maakt
    stand-up comedian Sam Jay, bekend van haar HBO-special Salute
    Me or Shoot Me, die werd bekroond met een NAACP Award, haar
    debuut voor het Rotterdamse publiek.

    Venue: Comedy Club Haug (corner room)
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Stichting Opzoomer Mee zoekt een creatieve communicatiestrateeg die hart heeft voor Rotterdam en bewoners die zelf het initiatief nemen om hun straat of buurt gezelliger, groener en schoner te maken. Je kijkt met een communicatieblik naar onze activiteiten, je schakelt snel tussen thema’s, doelgroepen en middelen. Natuurlijk weet je goed in te schatten hoe je het meeste uit je eigen tijd en ons budget haalt.

  • Wil jij werken aan een sterkere buurt in Rotterdam?
    Ontwikkeling van buurten vind je ontzettend boeiend, want het zit op het snijvlak van de stad en de mens. Wil jij onze projecten regisseren die onze bewoners ráken, en onze buurten sterker maken voor de toekomst? Lees dan snel verder!

  • Theater Walhalla is op zoek naar een hands-on administrateur, die in staat is een nauwkeurige en inzichtelijke boekhouding te voeren. We zijn op zoek naar iemand die nauwgezet te werk gaat, met oog voor de dynamiek van het bedrijf.

  • Bekijk alle vacatures