Ga naar de inhoud

We moeten benoemen waar het schuurt in de stad om samen te kunnen schitteren

Sharyfah Bhageloe onderzoeksjournalist Schurende Stad

Het moet benoemd worden waar het botst in de Rotterdamse samenleving en cultuursector, stelt Sharyfah Bhageloe. Ze onderzoekt hoe we dat kunnen aangrijpen om elkaar beter te begrijpen. Bij Vers Beton is ze redacteur Schurende Stad. 

Foto: Willem de Kam

Vers Beton duikt nu nóg dieper de stad in, met vier vaste onderzoeksjournalisten die allemaal werken op een eigen thema. De afgelopen weken stellen ze zich een voor een aan je voor.

Bij een schurende stad denk je misschien aan een Rotterdamse (meubel)maker die met zijn schuurmachine de Erasmusbrug polijst. Maar ik denk bij een schurende stad ook aan botsingen: aan de tegenstellingen, conflicten en uitersten die soms clashen in de Rotterdamse samenleving. 

Rotterdam is een pionierende stad die de status quo durft uit te dagen. Tegelijkertijd ook de armste stad van Nederland. En een postkoloniale samenleving. 

Nachtleven van vallen en opstaan

Dit is de stad waar de eerste grote rassenrellen in het land zichtbaar werden, in onze Afrikaanderwijk. Een stad waar het nachtleven een dans blijft van vallen en opstaan. Waar de dansstijl bubbling wordt bestempeld als ‘provocerend en vulgair’ en daardoor wordt geweerd op het Zomercarnaval. We zijn de stad van het Fortuynisme, de avondklokrellen en de hoofdstad van het toeslagenschandaal. 

Een schurende stad betekent voor mij het benoemen van de clashes om uiteindelijk samen te kunnen blijven schitteren. Dit kan door uit bubbels te stappen, blinde vlekken zichtbaar te maken en soms ook door ongemakken te ervaren. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures