Ga naar de inhoud

De vastgoeddeal die de Kuip verlost, drukt een gigantische stempel op de stad

Talk of the Town

De deal die de afdeling Stadsontwikkeling van de gemeente met de Kuip heeft gesloten – nooit meer concerten in ruil voor 11,8 miljoen – drukt een gigantische stempel op de muzieksector. Nu én in de toekomst, schrijft Eeva Liukku deze week in Talk of the town.

beeld: Joep Brouwer

Het is een wonderlijke deal die is gesloten tussen de gemeente en de Kuip: de gemeente betaalt de Kuip 11,8 miljoen euro in ruil voor de afspraak dat er nooit meer concerten plaatsvinden. Als Rotterdammer voelt dit als een lose-lose deal. We zijn én veel publiek geld kwijt én we kunnen nooit meer naar een stadionconcert in de Kuip. Hoe is deze deal tot stand gekomen? 

Vijf jaar geleden deden Bram Logger en Guido van Eijck voor Vers Beton onderzoek naar de risicovolle businesscase van Feyenoord City. Toen al wezen zij erop dat, bij tegenvallende resultaten van de business case, de gemeente als eerste financieel de sjaak zou zijn. Inmiddels is dat plan voor een nieuw stadion aan de Maas al een tijd definitief van de baan. Stadion Feijenoord zit na dit debacle opgescheept met een dikke financiële schuld bij zakenbank Goldman Sachs, waar ze een lening waren aangegaan voor het ontwikkelen van de plannen. 

En wie komt het stadion ook nu weer uit de brand helpen? Juist, de gemeente Rotterdam. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures