Ga naar de inhoud

Westerkade werpt nieuw licht op beeld ‘For you my love ©’

Talk of the Town

Het grote bronzen kunstwerk For you my love © van beeldhouwer Hulya Yilmaz is eindelijk weer te zien in de openbare ruimte, op de Westerkade. Het beeld stond vanaf 2003 vlak naast de entree van Museum Boijmans Van Beuningen, maar verdween in 2019 bij de start van de renovatie van het museum.

Beeld: Joep Brouwer

Het iconische beeld stond jarenlang verholen in de opslag, maar eind april kreeg het kunstwerk dan eindelijk een nieuwe (tijdelijke) plek, midden op de Westerkade. 

“Eigenlijk had For you my love © al veel eerder weer buiten moeten staan”, vertelt Yilmaz. In 2019 lagen er vanuit Boijmans al ideeën op tafel om het beeld in de publieke ruimte te laten staan. Sculpture International Rotterdam (SIR), de beheerder van de Rotterdamse buitenbeeldencollectie, werd gevraagd een geschikte plek te zoeken. Die stelde voor om het kunstwerk tijdelijk naar een locatie op Zuid te verplaatsen, maar daar was Boijmans het niet mee eens. 

Getouwtrek

“Toen ben ik zelf naar locaties gaan kijken”, gaat Yilmaz verder. Ze kwam uit op de hoek van de Westerkade met de Veerkade. Alle betrokken partijen waren enthousiast, maar al snel kwam er een kink in de kabel. Op die mooie hoek lagen namelijk al plannen voor een paviljoen, dat inmiddels is gerealiseerd en een horecafunctie heeft (de River Bar).

Steun onafhankelijke journalistiek!

Er volgde een vermoeiende periode van vijf jaar getouwtrek. Uiteindelijk werd, mede door inspanningen van Sjarel Ex (destijds de directeur van Boijmans), Sannetje van Haarst (SIR) en later de landschapsontwerper van de kade, nog geen 100 meter verderop een geschikte locatie gevonden, vlak voor de witte monumentale panden aan de Westerkade/Javastraat.

Yilmaz maakte het kunstwerk net na de dood van haar moeder. In die zin is het een ode aan haar

Yilmaz is dankbaar dat het kunstwerk weer terug is op straat. For you my love © is niet alleen groot en iconisch, maar ook fragiel en persoonlijk – ze maakte het net na de dood van haar moeder en het is in die zin een ode aan haar. “Mijn werk is mijn leven”, zegt ze er zelf over. “Als ik straks doodga, wil ik dat er iets van mij overblijft.”

Yilmaz studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede, ontwikkelde zich bij Ateliers ’63 en deed door de jaren heen verschillende (inter)nationale artist-in-residences. Sinds 1988 werkt ze in Rotterdam. Yilmaz: “Joep van Lieshout, met wie ik op Ateliers ’63 zat, heeft me in zekere zin hierheen gehaald. ‘In Rotterdam kan alles’, zei hij.”

In 1999 had Yilmaz een overzichtstentoonstelling in TENT met Charlotte Schleiffert. Net na de eeuwwisseling gaf Boijmans haar, met financiële steun van Stichting Fonds Willem van Rede, carte blanche voor een beeldhouwwerk naast de entree van het museum.

Joep van Lieshout heeft me hierheen gehaald. ‘In Rotterdam kan alles’, zei hij

“Ik was altijd al bezig met grote dingen. Fysiek moet het een uitdaging zijn, zo steek ik nu eenmaal in elkaar. Vroeger turnde ik totdat ik verkeerd terechtkwam. En op de academie ging ik eerst een paar kilometer hardlopen voordat ik met de lessen begon”, legt Yilmaz uit.

Ook qua techniek en materiaalgebruik treedt ze graag buiten de geijkte paden. Van rubber, gaas, gips en ijzer tot polyester – alles wil ze proberen en leren kennen. En er haar eigen draai aan geven. “Ik werk met materiaal zoals het niet hoort of waarvoor het eigenlijk niet is bedoeld. Dan pas ben ik voldaan”, aldus Yilmaz.

Polyesterallergie

Voor For you my love © maakte ze een origineel van polyester. Een proces dat zo allesomvattend en intens was dat ze er een polyesterallergie aan overhield. Het origineel heeft ze zelf gemaakt en liet ze een-op-een gieten in brons, zo dun mogelijk. Dit maakt dat het uiteindelijke beeldhouwwerk alles laat zien en bijna breekbaar aandoet.

De natuur, de vier elementen aarde, water, lucht en vuur, staan aan de basis van haar werk. Yilmaz: “Voor dit beeld heb ik geprobeerd lucht vorm te geven; alles wat je niet ziet. Tegelijkertijd heeft het ook iets weg van een kikker, een sumoworstelaar die op het punt staat om aan te vallen én een vrouwenbuste. Ik vind het leuk dat je verschillende details en referenties uit de natuur in het werk kunt terugvinden.”

Voor dit beeld probeerde ik lucht vorm te geven; alles wat je niet ziet

Zodra de renovatie van Boijmans gereed is, verhuist For you my love © weer terug naar de entree. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid nog wel even duren. “Hier op de Westerkade staat het letterlijk en figuurlijk in een ander licht. Gedurende de dag verandert het beeld continu en je wordt als het ware uitgenodigd om ernaartoe en omheen te lopen en erin te kijken. Maar ik kijk er ook naar uit als het weer op de originele plek staat en een geheel vormt met de donkere baksteenarchitectuur van Van der Steur”, besluit Yilmaz.

Talk of the Town is de wekelijkse column van Vers Beton. Hierin schrijft een redacteur over iets dat speelt in de stad.

Lees ook

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures