Ga naar de inhoud

Groei van anti-lhbtqia-geweld maakt Rotterdamse organisaties vastbesloten om plezier te maken — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Achtergrondverhaal

Het afgelopen jaar is het aantal meldingen van discriminatie en incidenten op grond van seksuele gerichtheid in Rotterdam gegroeid. Hoe gaan organisatoren van Queer Gym, Roze Kameraden, Erasmus Pride en andere lhbtqia+-organisaties daar mee om? “Jíj haalt die penis erbij, wij niet!”

Chris Klarenbeek & Maarten Venhovens
Chris Klarenbeek (Erasmus Pride) en Maarten Venhovens (COC Rotterdam)
Foto: Florine van Rees

Een klein groepje rechtsextremisten heeft zich op een grauwe zondagmorgen verzameld in een demonstratievak tegenover de ingang van theater LantarenVenster. Twee vrouwen houden een spandoek met ‘Genderideologie = indoctrinatie’ omhoog. ‘Seksualisering van kinderen: niet in onze naam,’ staat op de borden van conservatieve homo-belangenorganisatie De Roze Leeuw. Het is 16 april 2023 en twee dragqueens hebben net in het theater voorgelezen aan een groepje kinderen. Het theater had het evenement een paar uur vervroegd, zodat het ondanks de aangekondigde demonstratie toch relatief ongestoord kon verlopen. Na afloop lopen de dragqueens hand in hand naar buiten, waar ze worden verwelkomd door een veel grotere groep kleurrijke tegendemonstranten. Vanuit het andere demonstratievak worden eieren gegooid. 

De demonstratie symboliseert niet alleen de stijgende haat tegen de lhbtqia+-gemeenschap, maar ook de vastbeslotenheid van de gemeenschap om door te zetten. Specifieke incidenten zoals de ophef over het drag voorleesuurtje, het Lentekriebels-lesprogramma en de terugkerende politieke discussies over de Transgenderwet, hebben dit jaar het publieke debat gedomineerd. De impact daarvan gaat verder dan de ophef in de media: het aantal meldingen en aangiftes van geweld en discriminatie op grond van seksuele geaardheid en genderidentiteit is in 2023 aanzienlijk gestegen. Toch laten Rotterdamse lhbtqia+-organisaties zich niet uit het veld slaan. Organisatoren van COC Rotterdam, Queer Gym, de Roze Kameraden, The Writer’s Guide (to the Galaxy), de Boze Bitches Boekenclub en Erasmus Pride vertellen over hun ervaringen.

Stijging van geweld, bedreiging en verbale agressie

In 2023 kwamen er bij antidiscriminatiebureau Radar 22 meldingen binnen van discriminatie op grond van seksuele gerichtheid. Dat is een groei van 46 procent ten opzichte van 2022, toen er 15 meldingen binnenkwamen. Bij de politie is het aantal geregistreerde discriminatie-incidenten op basis van seksuele gerichtheid in Rotterdam met 26 procent gegroeid: van 154 incidenten in 2022 naar 194 incidenten in 2023. Dat gaat bijvoorbeeld om bedreiging, geweld, bekladding en verbale agressie. Al in 2021 meldde politieorganisatie Roze in Blauw dat het aantal meldingen van anti-lhbtqia+-geweld in Rotterdam toenam en de incidenten steeds heftiger werden. Die trend is dus niet gekeerd. 

Mensen die niet cis of hetero zijn, worden bovengemiddeld vaak slachtoffer van geweld, zoals bedreiging, mishandeling en seksueel geweld, blijkt ook uit de landelijke cijfers van het CBS (Veiligheidsmonitor 2023). Non-binaire en genderqueer mensen springen er in negatieve zin uit: 24 procent van hen werd slachtoffer van geweld. Ter vergelijking: van alle Nederlanders wordt 6 procent slachtoffer van geweld. Daarnaast heeft 36 procent van de mensen die non-binair of genderqueer zijn weleens te maken met respectloos gedrag door onbekenden op straat, tegenover 15 procent van de Nederlandse populatie in geheel.

Gepakt in je eigen omgeving

Al gauw na de oprichting van de Feyenoordsupportersvereniging de Roze Kameraden in 2021 werd Paul van Dorst, als voorzitter en gezicht van de vereniging, ernstig bedreigd. Het doel van de vereniging is het tegengaan van lhbtqia+-discriminatie binnen het voetbal, maar ook gewoon het sociale contact met gelijkgestemde Feyenoordsupporters. In 2021 werden anti-homoleuzen op de sportschool van Van Dorst geklad en werd er brand gesticht. Tijdens de Conference League in Albanië in 2022 werd hij op spandoeken ernstig bedreigd en gediscrimineerd. “Het is heftig, want je wordt gepakt in je eigen privé omgeving, waar je je altijd veilig zou moeten kunnen voelen”, vertelt Van Dorst. De ergste bedreigingen zijn nu voorbij omdat meerdere bedreigers zijn veroordeeld, maar vervelende emails krijgt hij nog wel.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures