Ga naar de inhoud

Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Profiel

Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

Beeld: Karida van Bochove

Hij is Leefbaar-icoon, al twaalf jaar de baas van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) en één van de weinige politici in de populistisch-rechtse hoek met ruime bestuurservaring: Marco Pastors. Trouw, de NOS, het Parool; als het in de media gaat over de nieuw te vormen regering, komt zijn naam vaak bovendrijven bij het noemen van premierskandidaten of mogelijke ministers. Maar is de man fit for the job? Vers Beton dook erin.

Als Pim Fortuyn in de begindagen van Leefbaar Rotterdam op zoek gaat naar medestanders, denkt hij al snel aan Pastors. Ze hebben samengewerkt bij de ontwikkeling van de OV-Studentenkaart en zijn goede vrienden geworden. Pastors zal Fortuyn wel begrijpen. “Stond ik opeens op de lijst”, zegt hij daar later over in huis-aan-huisblad De Havenloods. “Ik had nooit een politieke carrière geambieerd.” 

Niet veel later wordt hij namens Leefbaar Rotterdam wethouder Fysieke infrastructuur in een coalitie met CDA en VVD. Pastors is van origine bedrijfseconoom. Een ambtenaar die in die tijd met hem werkte, omschrijft hem als een meer pragmatische en cijfermatige tegenhanger van de impulsieve Fortuyn. Pastors speelt een belangrijke rol in de formatie van 2002: wanneer de onderhandelingen met de partijleider ingewikkeld blijken, worden de gesprekken voortgezet met Pastors als woordvoerder. Twee weken later ligt er een akkoord. De moord op Fortuyn komt op het stadhuis, in de partij en zeker bij Pastors zelf, hard binnen. Pastors woont nog altijd in het vroegere huis van Fortuyn in Hillesluis: hij was de enige die werd vertrouwd om het pand in ere te houden en mocht het voor een vriendenprijsje overnemen. In de werkkamer hangt een portret van Fortuyn en de eetkamer is gedecoreerd met een meterslange abstracte representatie van de grote leider die een menigte toespreekt. Boven de lijn die hem moet voorstellen, doorklieft een rode bliksemschicht de lucht.

Pragmatische technocraat

Op de Coolsingel verwerft wethouder Pastors een reputatie als pragmatische, oplossingsgerichte technocraat met een afkeer van al te veel ideologie, een voorliefde voor simpele oplossingen en de neiging zich laatdunkend uit te laten over moslims.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures