Ga naar de inhoud

Predikant Pauluskerk Martijn van Leerdam: “Door gemeentebeleid sterven mensen op straat” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Interview

Martijn van Leerdam is nu één jaar predikant-directeur van de Pauluskerk. Hij is allerminst onder de indruk van het Rotterdamse daklozenbeleid: “Het is nogal rot om mensen aan het eind van de dag op straat te moeten zetten.” Samen met Vers Beton blikt hij terug én vooruit.

Predikant Pauluskerk Martijn van Leerdam in zijn toga
Foto: Geisje van der Linden

En óf het eerste jaar van Martijn van Leerdam (39) als predikant-directeur van de Pauluskerk bevalt. “Ik kijk m’n ogen uit. Ik heb nog nooit op zo’n dynamische plek gewerkt als hier. Dat is haast een understatement, een knotsgekke plek, zou ik zeggen.”

Waarom knotsgek? “Ten eerste natuurlijk omdat we hier veel paradijsvogels binnenkrijgen. Mensen van allerlei snit, uit alle windstreken. Van geboren Rotterdammers tot mensen van heel ver weg, uit streken waar je niet zo snel contact mee hebt”, legt Van Leerdam uit. Ten tweede vanwege de cultuur bij de Pauluskerk. “We zijn een organisatie die veel uitzonderingen maakt, veel maatwerk probeert te leveren. In de praktijk betekent dat vaak dat het op je eigen inzicht en scherpte aankomt om een situatie in te schatten.” Dat is altijd moeilijk voor een maatschappelijke opvang, vertelt hij. Wat doe je als iemand zich bijvoorbeeld misdraagt? Ontzeg je hem tijdelijk de toegang tot de opvang, met als gevolg dat hij op straat moet blijven? “Dat is eigenlijk een onmogelijke straf.”

Dat maakt zijn werk “spannend, rommelig en buitengewoon interessant”, vertelt Van Leerdam vanuit een achterkamertje in de Pauluskerk in het centrum van Rotterdam. Hij zit aan een vergadertafel. Rechts aan de muur hangt zijn toga, achter hem is door de doorzichtige gordijnen de Mauritsplaats te zien. In zijn functie bestuurt hij niet slechts een kerk, maar ook een opvanglocatie voor dakloze Rotterdammers. Dagelijks ontvangt de Pauluskerk zo’n 250 mensen. Daarnaast biedt de kerk nachtopvang voor 25 ongedocumenteerde ouderen, vertelt Van Leerdam. “En buiten de kerk hebben we nog een stuk of vijftien slaapplaatsen.”

Mentaal is het geen eenvoudige baan, zegt hij. “Je wordt elke dag geconfronteerd met ernstig menselijk lijden. Het is vergelijkbaar met de zorg, waar je mensen soms ziet opknappen, maar niet zelden weer ziet afglijden.”

Ik heb het idee dat de huidige zorgwethouder geen mensen ziet lopen als hij dakloze mensen ziet, maar potentiële lastpakken

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures