Ga naar de inhoud

Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Explainer

Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

Wat doet de burgemeester eigenlijk?
Beeld: Heidi Smit

“Wie is de baas van de gemeente?” Een strikvraag. De meeste mensen zullen antwoorden: “De burgemeester natuurlijk.” Dat is een veelgemaakte fout, zegt John Bijl. Want niet de burgemeester heeft de hoogste bevoegdheid in de gemeente, maar de gemeenteraad. Bijl is directeur van het Periklesinstituut, een organisatie die zich inzet voor het verbeteren van het politieke proces binnen de gemeenteraad. Hij coacht onder andere burgemeesters. Volgens Bijl zijn er veel misvattingen over de functie van burgemeester. Voor Vers Beton zet hij de grootste vijf recht.

Misvatting 1: De burgemeester is de baas

De burgemeester heeft twee voorzitterstaken: één als voorzitter van de gemeenteraad, die in Rotterdam bestaat uit 45 gemeenteraadsleden, momenteel afkomstig van 14 partijen. En de ander als voorzitter van het college van burgemeester en wethouders (B&W). Het college voert besluiten van de gemeenteraad uit. De gemeenteraad controleert het college. In de gemeenteraad zorgt de burgemeester ervoor dat de raadsvergadering goed verloopt. Dat doet hij door goed rekening te houden met de dynamiek tussen politici. “Een ervaren voorzitter probeert discussies onderling te voorkomen, zodat het debat blijft bestaan”, legt  Bijl uit. De grootste misvatting is volgens hem dan ook dat de burgemeester ook maar iets te maken heeft met politieke inhoud. “Een burgemeester wordt geacht zich niet met de inhoud te bemoeien. Doet hij dat wel, dan krijgt hij een tik op de vingers”, voegt hij toe. De burgemeester heeft dus geen zeggenschap over de inhoud van een raadsvergadering, en mag ook niet stemmen. Dat mogen alleen gemeenteraadsleden.

Waar de burgemeester wél politieke invloed heeft, is het college van B&W. In het college is zijn stem doorslaggevend als de wethouders er niet uitkomen. In het geval dat vier wethouders tegenover vijf staan, telt de stem van de burgemeester voor twee. Zo kan hij bij een verdeeld college de knoop doorhakken. “Toch gaat een burgemeester liever verder in gesprek met het college”, zegt Bijl. “Ik weet dat ze zich zeer ongemakkelijk voelen bij deze rol. Liever hebben ze dat het college besluit.” Concrete voorbeelden zijn moeilijk te geven, aangezien vergaderingen van het college achter gesloten deuren plaatsvinden.

Misvatting 2: De burgemeester geeft leiding aan de politie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures