Reconstructie
Wie denkt dat de raison d’être van Rotterdam The Hague Airport pas recentelijk wordt betwist, heeft het mis. Al eind jaren ‘80 lag er een doortimmerd plan om de luchthaven te verplaatsen voor een chique woonwijk. Hoe liep dat af? En wat zegt dat over de toekomst van het vliegveld?

Dit artikel in het kort:
- Rotterdam The Hague Airport zorgt al ruim een halve eeuw voor geluidsoverlast bij bewoners die onder de aanvliegroute wonen.
- Eind jaren ‘80 leed de gemeente jaarlijks 7 miljoen gulden verlies op de luchthaven.
- Dit was destijds aanleiding voor de gemeente om het vliegveld te verplaatsen naar de polder en in de vrijgekomen ruimte woningen te bouwen.
- Het plan sneuvelde in de politiek. Sindsdien nam de overlast toe omdat de stad nog dichter naar de luchthaven is toegegroeid en het aantal vluchten steeg.
- Terugkijkend wordt duidelijk hoe politiek geladen de discussie is en hoe sterk de belangen van de luchtvaartsector zijn.
Al één reactie — discussieer mee!
Over de discussie RTHA kan ik aanvullen dat die nog eerder speelde toen over Zestienhoven. In 1970 werd er bij de vorming van een college van B&W in de fractie van de PvdA gediscussieerd. De VVD met wethouder Polak was fervent voorstander van Zestienhoven, de PvdA was verzwakt -19 zetels- uit de verkiezingen gekomen, de sluiting van Zestienhoven was onhaalbaar. Drs. Jan Simons, inwoner van Schiedam en prominent lid van de PvdA voerde toen tijdens vergaderingen van de PvdA en later in de Provinciale Staten fervent aktie voor sluiting, hoewel de jonge garde in de PvdA hem steunde was dat te weinig.