Onderzoek
Wanneer de politie bij een inval drugs in een huis vindt, sluit de burgemeester bijna altijd de woning. Hierbij raken álle bewoners hun huis kwijt. Ook partners en kinderen zonder dat ze bij de drugshandel betrokken waren. Waarom houdt de burgemeester geen rekening met hun omstandigheden?

Dit artikel in het kort:
- Wanneer er drugs worden gevonden in een woning, volgt er meestal een ‘burgemeesterssluiting’: de bewoners moeten hun huis uit. In 2023 gebeurde dat bijna 90 keer. Hele gezinnen belanden op straat.
- In veel gevallen ontbindt de woningcorporatie daarop het huurcontract zonder tussenkomst van een rechter, waarna de bewoners voor 5 jaar op een zwarte lijst belanden; in die periode maken ze geen kans op een sociale huurwoning.
- De burgemeester baseert woningsluitingen op politierapportages, die lang niet altijd volledig zijn.
- Bewoners kunnen bezwaar aantekenen, maar het advies van de Bezwaarschriftencommissie wordt regelmatig niet opgevolgd: in 2023 zette de burgemeester 19 sluitingen toch door, ondanks dat de bewoners in het gelijk waren gesteld.
- In 25% van de zaken uit 2024 vond de bestuursrechter de onderbouwing voor een woningsluiting ontoereikend.
- Burgemeesterssluitingen treffen regelmatig (ook) minderjarige kinderen of gezinsleden van een meerderjarig kind dat de drugs in de woning bracht.
- Gemeenten en corporaties hebben geen zicht op wat er daarna met de bewoners gebeurt. Met de huidige woningnood is de kans groot dat ze bankslaper worden of op straat belanden.
Nog geen reactie — begin de discussie!