Ga naar de inhoud

75 jaar Nakba: het Palestijnse verleden/heden

Het Palestijnse volk is sinds het ontstaan van de staat Israël grotendeels op de vlucht. De Nakba, dat vertaald wordt als ‘de ramp’ of ‘de catastrofe’, is de periode van 1947 tot 1949, maar werkt nog steeds door op het leven van velen met Palestijnse roots. 

Meer informatie over dit evenement

Datum

12 mei 2023 van 19:30 – 00:00

Locatie

Debatpodium Arminius
Museumpark 3
Rotterdam

Wat gebeurde er 75 jaar geleden? En hoe gaat het nu met de Palestijnen die afstammen van de mensen die met geweld van hun land werden verdreven? En wat is de huidige situatie in Israël-Palestina?

Salah Hammouri werd vorig jaar door Israël gedeporteerd uit Oost-Jeruzalem, zijn geboortegrond. Hij leeft nu in Frankrijk, maar zet zich als mensenrechtenadvocaat bij Addameer, nog steeds in voor Palestijnse gevangenen. Hij deelt zijn verhaal. Dit onderdeel is in het Engels.

Dichter Maureen Ghazal heeft Palestijnse roots, dat hoor je terug in haar werk. Ze draagt daaruit voor.

Vredesorganisatie PAX werkt in verschillende conflictgebieden aan vrede. Door waarnemers te sturen naar de bezette gebieden wordt beschermende aanwezigheid geboden en schendingen gemonitord. Thomas van Gool en Julia Tebbe leggen uit wat zij daar deden/doen.

Ambtenaar en diplomaat Berber van der Woude werkte als diplomaat in Ramallah. Toen ze stopte, noemde ze het Nederlandse beleid rondom Palestina “een schandvlek waarbij we ons professionele en morele kompas uitzetten”. Wat kan zij delen over wat zij daar zag en wat kan Nederland doen?

In Rotterdam wordt het leed van de Palestijnen nog niet vergeten. Students for Justice in Palestine legt uit wat studenten doen om te werken aan een betere situatie daar en meer begrip hier.

Dit is een programma van vredesorganisatie PAX en Debatpodium Arminius. 

Debatpodium Arminius

Gerelateerde inhoud

Meer evenementen

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda