Voor de harddenkende Rotterdammer

Zo schrijft Beevor over het verval van het tsaristische regime in Rusland aan het begin van de vorige eeuw, de opkomst van revolutionaire krachten en de twee revoluties van 1917 (het derde jaar van de voor Rusland rampzalig verlopende Eerste Wereldoorlog). De burgeroorlog die daarbij losbrak was niet alleen een gewapende strijd tussen de Roden en de Witten maar kende ook veel internationale inmenging. Wat maakt die periode zo tekenend voor de rest van de geschiedenis? Wat voor invloed heeft de internationale gemeenschap op een burgeroorlog? En hoe schep je achteraf een beeld van een conflict met zoveel verschillende stemmen?

Antony Beevor is een voormalig Brits officier, historicus en de auteur van veelgeprezen werken als D-DayDe Tweede WereldoorlogStalingradBerlijn 1945 en De Slag om Arnhem. Van zijn boeken, die in meer dan dertig talen verschenen, werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Hij baseert zich op Russische archieven, brieven, dagboeken en verslagen van ooggetuigen. Naast politieke leiders en hoge militairen komen ook burgers, arbeiders, boeren en soldaten aan het woord. De auteur heeft oog voor tal van veelzeggende details en belicht keer op keer de kwaadaardige verschrikkingen die met oorlogvoering gepaard gaan.

Marianne Klerk is maatschappijhistoricus. Zij onderzoekt de stad en de inwoners die haar vormen. Ze promoveerde aan de Erasmus Universiteit waarna ze vertrok naar de University of Oxford. Nu maakt ze programma’s, publiceert over stadscultuur, is senior lecturer aan Erasmus University College en fellow bij Debatpodium Arminius.

Leden van Vers Beton kunnen korting krijgen op evenementen van Arminius. Op deze pagina vind je een persoonlijke kortingscode.