Ga naar de inhoud

Ben van Gelder & friends: “Manifold”

Concert

Manifold is een gloednieuw project van saxofonist en componist Ben van Gelder en tevens de naam van zijn nieuwste album. Voor Manifold brengt hij een indrukwekkend internationaal octet samen om daarmee een breed uitwaaierend muzikaal spectrum te laten horen.

Meer informatie over dit evenement

Datum

22 juli 2023 van 19:45 – 23:00

Locatie

Laurenskerk
Grotekerkplein 27
Rotterdam
In Google Maps openen — opent een nieuw tabblad

De muziek werd geïnspireerd door zijn fascinatie voor het kerkorgel. Van Gelder toont op geheel eigen wijze de onderbelichte veelzijdigheid van dit majestueuze instrument, dat op Manifold meesterlijk wordt bespeeld door Kit Downes. Het orgel ademt, stuwt en wordt aangedreven door een oneindige luchtstroom. Deze werking symboliseert voor hem een uitwisseling tussen het fysieke bestaan en een wereld die ons begrip overstijgt.

In de composities is naast jazz de invloed van klassieke componisten als György Ligeti en Olivier Messiaen merkbaar. Van Gelder geeft binnen de muziek het contrast alle ruimte. Er zijn verstilde, bijna plechtige passages, maar ook emotioneel explosieve stukken waarin het ensemble losgaat. Dat laatste geldt ook voor Van Gelder zelf. Niet eerder liet hij zoveel verschillende aspecten in zijn spel toe, niet eerder liet hij zichzelf van zoveel kanten zien.

De muziek is een reflectie van de tijd waarin zij is gemaakt. Tijdens de pandemie werd eens te meer bevestigd dat de wisselwerking tussen publiek en musici onmisbaar is. Een concert bestaat alleen in samenspel; het is een gedeelde ervaring. Manifold heeft als doel de collectieve spirituele daad van een concert te onderstrepen. Naast een verklanking van de gelaagdheid van de mens, is de muziek een oproep om in het hier en nu te zijn en om te vieren wat ons bindt.

Toegang
Normaal € 17,50 / Vrienden € 12,50 / CJP tm 26 jaar en kinderen € 10,00

Tickets

Gerelateerde inhoud

Meer evenementen

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda