Ga naar de inhoud

Circular Challenge finale: editie december

Wat kun je doen met de lokale gewassen zonnekroon, watermunt en riet? Drie teams van young professionals zijn met de Circular Challenge de uitdaging aangegaan om circulaire oplossingen te bedenken voor deze regeneratieve gewassen. Tijdens de finale op 29 januari presenteren zij hun business cases.

Drie teams zijn aan de slag gegaan voor deze organisaties en hun lokale gewassen:

 • VORM i.s.m. Rabobank > zonnekroon
 • Wij.Land i.s.m. Commonland > watermunt
 • Gemeente Krimpenerwaard > riet

De young professionals kregen tijdens deze Lokale Gewassen en Vezels-editie van de Circular Challenge de opdracht om twee circulaire producten te ontwerpen: één geschikt als bouwmateriaal en één andere toepassing. Tijdens de finale van de Circular Challenge presenteren zij hun bevindingen aan de vakjury, die daarna de schone taak heeft om uit deze 3 oplossingen een winnaar te kiezen.

Benieuwd naar de business cases? Tickets zijn gratis, reserveer snel jouw plek via Eventbrite!

Over de Circular Challenge

BlueCity gelooft in wereld waar we wezenlijk onderdeel zijn van natuurlijke systemen. Dat betekent dat we een economie bouwen binnen planetaire grenzen en grondstoffen gebruiken die voor, tijdens en na gebruik goed zijn voor alle organismen om ons heen, te beginnen bij het water, lucht en onze bodem.

Dat is nu allesbehalve het geval. Zeker vanuit een stedelijke realiteit zijn er nog veel producten en reststromen in omloop die bestaan uit fossiele grondstoffen en vaak problematisch zijn samengesteld. Bovendien zijn deze producten ontworpen om stuk te gaan.

Van oorsprong richt de Circular Challenge zich primair op reststromen, maar in toenemende mate zien we een ironisch effect dat het circulair krijgen en/of recyclen van deze reststromen, geen duurzaam effect heeft. Tegelijkertijd zien we ook dat er nog te weinig schaalbare alternatieven materialen en producten op de markt zijn die van biobased materialen zijn gemaakt. En idealiter, van lokale gewassen met een bewezen positief effect op de bodem, waterkwaliteit.

Veel boeren bewegen nog niet graag weg van voedselgewassen. Ze aarzelen om in het telen van bouwgewassen te stappen zolang niet duidelijk is of er voldoende afzet is en de opbrengsten voldoende zijn. De sector kan dus wel wat aanmoediging en hulp gebruiken en gelukkig ziet de overheid in het biobased bouwen oplossingen voor de stikstofcrisis en bredere klimaatproblemen.

Daarom wijdt BlueCity sinds 2023 een Circular Challenge per jaar aan nieuwe gewassen en vezels.

Meer informatie over dit evenement

Datum

29 januari 2024 van 19:00 – 21:30

Locatie

Bluecity
Maasboulevard 100
Rotterdam

Gerelateerde inhoud

Meer evenementen

 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • On Wednesday 6 March, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes professor Brett Christophers at Independent School for the City, on the occasion of his powerful new book The Price is Wrong: Why Capitalism Won’t Save the Planet.

  Venue: Independent School
  Datum:
 • Bekijk de agenda