Voor de harddenkende Rotterdammer

Waarom casht politiek links niet op linkse onderwerpen?

In een tijd waarin er zoveel sociale thema’s spelen, zoals de groeiende kloof tussen arm en rijk die zich uit op allerlei vlakken, zou je verwachten dat linkse partijen de wind in de zeilen hebben. Maar niets blijkt minder waar. De verkiezingen zijn geweest en in Rotterdam werd dit jaar een nieuw dieptepunt bereikt in stemgedrag. Met een gemiddelde opkomst van 39% en in sommige wijken zoals Carnisse zelfs maar 18%, blijkt de electorale betrokkenheid van de Rotterdammer historisch laag. Het deel van de Rotterdammers dat wél gaat stemmen, stemt wederom voor een rechtse coalitie. Wat verklaart dit failliet van links in de stad: zijn linkse partijen te versplinterd? Is er een gebrek aan politiek leiderschap?

Nourdin el Ouali (voormalig politicus Nida), Eeva Liukku (hoofdredacteur van Vers Beton) en Ninny Duarte Lopes (gedupeerde toeslagenaffaire), Gijs Custers, onderzoeker bij Erasmus Universiteit).

Harde trend: steeds meer vrouwen van kleur aan top van culturele instellingen

Na een jarenlange discussie over het gebrek aan diversiteit in de cultuursector lijkt er sprake van een kentering: topposities worden steeds vaker ingevuld door vrouwen van kleur. Jarenlang was het argument van instellingen dat ze wel diversiteit nastreven, maar op vacatures steevast werd gereageerd door usual suspects oftewel: de zelfverzekerde witte mannen. De vraag is dan ook: wat doen deze Rotterdamse instituten nu anders qua recruiting of stappen vrouwen van kleur nu zelf vaker naar voren?  En, is de bedrijfscultuur en het personeelsbestand ook verandert of wordt de verandering voornamelijk van deze vrouwen van kleur aan de top verwacht? Is Rotterdam met deze trend een voorloper én wat betekent dit voor de nieuwe generatie cultuurmakers en het aanbod in de stad?

Sherina Leerdam (hoofdredacteur Omroep Zwart), Jasmina Ibrahimovic (directeur Wijktheater Rotterdam) en Saskia Piqué (directeur Metropolis Festival). Diana Chin-A-Fat (Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur).

Blikvanger

Deze interviewrubriek is gereserveerd voor vrouwelijke vernieuwers en spraakmakers uit de politiek, cultuur en media. In deze editie van Disruptie zit Amber Vineyard in de interviewstoel: de grondlegger van de Nederlandse ballroomscene en de ‘moeder’ van ballroombeweging House of Vineyard.

Melissa Fortes (in partnership met IMPACT)

Het muzikale intermezzo wordt verzorgd door zangeres en songwriter Melissa Fortes. Fortes is een kleurrijke multidisciplinaire artiest: zangeres, actrice, songwriter en maker. Ze houdt ervan om verschillende stijlen te mixen en samen te brengen. Melissa heeft met verschillende grote artiesten gewerkt en getoerd in Kaapverdië, Angola, Mozambique, Amerika en Europa. Ze werkte o.a. samen met Nelson Freitas, Dino D’Santiago, William Araujo, Livity, Boddhi Satva en Gregor Salto. Melissa werkt momenteel aan haar muziekvoorstelling en gelijknamige EP ‘Amordisiac’. Haar EP wordt een mix van warme Kaapverdische en Braziliaanse sounds gemixt met Afro-pop en een vleugje soul en Jazz.

Tickets zijn te koop via de website van Arminius

meer info & tickets