Voor de harddenkende Rotterdammer

Marion Koopmans gaat in Het Wijkpaleis het gesprek aan met interviewer Shantie Singh over het boek Viroloog in een veranderende wereld, geschreven door Mischa Huijsmans.

Huisarts, onderzoeker en initiatiefnemer van gezondheidskloof.nl Shakib Sana verzorgt een inleiding bij het programma.

In Viroloog in een veranderende wereld blikt Marion Koopmans met haar zoon Mischa Huijsmans terug op virusuitbraken als covid-19, sars, ebola, mers en H1N1 – infectieziekten die van dier op mens overgaan. Ze reflecteert op haar rol als wetenschapper in crisistijd, en op haar plotselinge roem. Als adviseur en lid van het OMT was ze regelmatig mikpunt van kritiek. Hoe heeft zij de coronajaren ervaren? Waar ligt de grens tussen politiek en wetenschap, en wat valt te leren van een ingrijpende pandemie die de publieke gezondheid op het spel zet?

Marion Koopmans is hoogleraar virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam, waar ze het Department of Viroscience leidt. Ze is lid van het Outbreak Management Team, dat de overheid advies geeft over coronabeleid, en adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie WHO over nieuwe infectieziekten. Haar toonaangevende onderzoek richt zich op virusverspreiding door zoönosen (van dier op mens) en tijdens pandemieën (tussen mensen). Eerder was ze betrokken bij de wereldwijde bestrijding van onder meer ebola en het zikavirus. In 2021 ontving Koopmans de Irispenning voor excellente wetenschapscommunicatie.