Ga naar de inhoud

Het Rotterdamse Hoogbouwdebat: Zijn we het Manhattan aan de Maas voorbij?

Vers Beton, AIR en Arminius organiseren op donderdag 14 september het Rotterdamse hoogbouwdebat.

Rotterdam staat bekend als dé hoogbouwstad van Nederland, wat bij heeft gedragen aan haar populariteit. Ook nu verschijnen er nog nieuwe hoge flats, chique appartementen en lofts aan de Rotterdamse horizon.

In de Hoogbouwvisie (2019) breidde de gemeente de hoogbouwlocaties nog uit met de ‘Alexanderknoop’ rondom NS-Station Rotterdam Alexander, Hart van Zuid, de Rijnhaven en Feyenoord City. Er staan meerdere torens van meer dan 250 meter gepland, met veel nieuwe woningen.

Maar hoog bouwen is duur en blijkt niet eens zo ruimtebesparend te zijn. Door de oplopende kosten van de laatste tijd stagneert een deel van de bouw, enkele woontorens zijn al afgeblazen. Het wordt steeds moeilijker bewoners te vinden door de hoge prijzen van appartementen.

Tegelijkertijd is de verdichtingsopgave urgenter dan ooit. Zijn er ook andere manieren dan hoogbouw waarop de stad evengoed of zelfs nog beter kan verdichten? Kan de geuzennaam ‘Manhattan aan de Maas’ de prullenbak in? Of is de huidige stagnatie in de bouw slechts een tijdelijke rimpeling en geen reden om de hoogbouwambities opzij te zetten?

Onder leiding van moderator Marianne Klerk gaan architecten, wetenschappers en Rotterdammers als architect Zico Lopes, stedenbouwkundige Emiel Arends, fotograaf Khalid Amakran en Jiska Engelbert (Erasmus University), Erik Faber (Stichting Hoogbouw), Kevin van Eikeren (Woonstad Rotterdam), architect Carolien Schippers (CAS Office) en architect Jeroen de Willigen (de Zwarte Hond) daarover in gesprek.

Het Rotterdamse Hoogbouwdebat wordt georganiseerd door AIRVers Beton en Debatpodium Arminius. Vooraf en na afloop verkoopt uitgeverij NAI010 onder meer het boek van Emiel Arends.

Tickets zijn te koop via Arminius.

Let op: leden van Vers Beton kunnen gratis naar binnen. Log in om de actiecode hieronder zichtbaar te maken.

  • Emiel Arends is stedenbouwkundige en planoloog bij de gemeente Rotterdam en is in deze rol al bijna 25 jaar werkzaam aan hoogbouw. Hij is de schrijver van de laatste twee hoogbouwvisies van de stad en co-auteur van de plintenstrategie voor de binnenstad. Naast zijn werkzaamheden bij de gemeente Rotterdam ook geeft hij ook les op de Hogeschool Rotterdam en is hij adviseur en lid supervisieteam op de Zuidas in Amsterdam. Daarnaast schrijft hij regelmatig artikelen over hoogbouw, verdichting en de stad op ooghoogte.
  • Architect Zico Lopes zit met zijn bureau Spatial Codes in Bospolder-Tussendijken. Zij houden zich bezig met het creëren van ruimtelijke interventies die de (sociale) interactie tussen de openbare ruimte, de gebouwde omgeving en haar gebruikers stimuleren.
  • Jiska Engelbert (1979) werkt aan de Erasmus Universiteit. Ze is gefascineerd door de invloed van public relations en urban branding op beleid en besluitvorming in de (slimme) stad.
  • Khalid Amakran is een geboren Spangenaar met Marokkaanse ouders. Fotografie begon voor hem niet met een camera, Rotterdam veranderde in een videoclip als hij zijn mp3 speler in had. Beelden uit die clip zie je nu terug in de portretten die hij maakt.
  • Marianne Klerk is maatschappijhistoricus. Zij onderzoekt de stad en de inwoners die haar vormen. Ze promoveerde aan de Erasmus Universiteit waarna ze vertrok naar de University of Oxford. Nu maakt ze programma’s, publiceert over stadscultuur, is ze senior lecturer aan Erasmus University College en fellow bij Debatpodium Arminius.

Gratis entree voor leden van Vers Beton

Met de actiecode 1583 kun je voor 0,- euro een ticket kopen in de tickshop van Arminius.

Meer informatie over dit evenement

Datum

14 september 2023 van 20:00 – 22:00

Locatie

Arminius
Museumpark 3

Gerelateerde inhoud