Voor de harddenkende Rotterdammer

Het heden staat niet los van het verleden. Het koloniale- en slavernijverleden van Rotterdam werkt tot op de dag van vandaag door in de stad. Of het nu gaat om het bestaan van gebouwen, straatnamen, standbeelden of de aanwezigheid van nazaten van tot slaaf gemaakten: wie goed kijkt en kennis van het verleden tot zich neemt, ziet de doorwerking. 

In deze aflevering van History Matters spreken we met verschillende gasten over hoe het gaat met ons huiswerk. Psychiater Glenn Helberg neemt ons mee in de psychosociale kant van de doorwerking van het koloniale- en slavernijverleden en wat het effect is van de doorwerking van generationeel trauma. Helberg verdiepte zich naast de westerse psychiatrie ook in de psychiatrie met betrekking tot niet-westerse culturen; de transculturele psychiatrie. Een vorm van psychiatrie waarin gebroken wordt met het dominante westerse denken en de route naar rust en harmonie (zelfheling) centraal staat.

Maartje Duin en Peggy Bouva, bekend van de podcast “De plantage van onze voorouders”, vertellen hoe het gesprek in familiekring kan worden gevoerd. Met ABN AMRO-bestuurder Choy van der Hooft-Cheong (video) bespreken we de aanpak van de bank die recent excuses uitsprak voor hun rol in het slavernijverleden.

De gasten beschouwen vanuit de dagelijkse praktijk de gevolgen van de Nederlandse koloniale geschiedenis en de doorwerking hiervan in de hedendaagse Nederlandse maatschappij.

Met spoken word door Rik “Droominee” Zutphen.